Forskning visar: Sänkta skatter ökar statskassan

Färsk forskning från Danmark visar att sänkta skatter ökar statskassan. Trots att liknande rapporter tagits fram i Sverige tidigare, vägrar politikerna att ändra skattesystemet.

Sänkta marginalskatter ökar intäkterna till statskassan visar helt ny forskningsrapport från Danmark rapporterar Tidningen Näringslivet.

Rapporten visar att sänkta skatter ändrar beteendet hos arbetstagaren vilket leder till ökad konsumtion tack vare en högre lön men även att arbetstagaren är beredd att jobba mer.

– Överraskningen är att de dynamiska effekterna1 visar sig vara högre än vad vi tidigare trodde och att beteendeeffekterna inte primärt beror på skatteplanering och möjligheter att kringgå skatt för höginkomsttagare utan hur produktiva och hur mycket vi anstränger oss. Hög skatt har helt enkelt en skadlig inverkan på viljan att jobba, säger Åsa Hansson, nationalekonom och forskare vid Lunds universitet.

 1. Hur nivån på olika skatter påverkar vårt beteende []

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Hmmm…den som kan självhushålla kan undvika skattebelagt arbete , till en del.

  Jag har massor av stora päron , som i butik kostar 30:-/kg ….men vad 17 gör man med 100 tals kg päron…?

  Kläder behöver man inte mycket …..inge moms från mig där !!

  Skatt , skatt och skatt …om du får 10 000 i lön så tvingas arbetsgivaren betala löneskatt på 33 % , sedan dras ca 32 % vid utbetalning ….och när du handlar för det lilla som är kvar går 25 % i moms…

  för att inte tala om skatter på energi.

  Inte särskilt inspirerande att jobba för en regim som snor pengarna och stöttar afrikanska diktatorer och bråkmakare i Ukraina_–Ryssland.

  Vare sig Tuffa Uffe eller Arga Maggan skall ha något av mig …om det kan undvikas.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter