Försvaret storsatsar på hundar

Tvärtom vad många kanske tror är hundar till ovärderlig hjälp i modern krigföring. Fortfarande finns det ingen teknologi som kan ersätta hundens nosarbete vid spårning och sökning, och i takt med att både försvaret och polisen växer, kommer Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) att satsa på att utbilda ytterligare fler hundar.

Hunden har fortfarande mångsidiga funktioner inom militär verksamhet, och dess viktigaste förmåga sitter i nosen med dess skarpa luktsinne,  och det finns än i dag inte någon teknologi som överträffar hundens förmåga vid spaning och spårning, den är oersättlig när det gäller att exempelvis hitta en person.

Helikopterflottiljen i Linköping har flygbassäkerhetssoldater med hundekipage, och Robin Nilsson, ställföreträdande chef på Helikopterflottiljens hundgård, menar att ingen annan sensor klarar av att visa vad som hänt på en plats flera timmar eller dygn tidigare.

Fler hundar kommer att utbildas

Nu kommer flottiljen att få ytterligare tillskott av fler hundar i och med att Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) kommer att utbilda fler hundar och hundförare i takt med att både försvaret och polisen växer, rapporterar SVT.

Robin Nilsson tror att det i framtiden kan bli uppemot ett trettiotal hundar.

– Nu är vi rent nischade åt skogen, kan man säga. Men vi kommer kanske även ha mer inre bevakning och sökhundar som kan leta efter sprängämnen i fordon, kanske vid evenemang och så vidare, säger han till SVT.

För att avgöra om en hund är lämplig inom Försvarsmakten måste den bli godkänd på ett lämplighetstest som genomförs när hunden är mellan 12 – 18 månader.

– Vi testar två olika huvudegenskaper, kan man säga. Det handlar om hundens energi och hundens självtillit. Energi testar vi genom att mäta hundens förmåga att arbeta och intressera sig för att exempelvis leka med bollar och trasor. Vi vill se hur hunden tar sig an livet, vilket driv och kamplust den har, sade Pierre Wahlström, testledare på Försvarsmaktens hundtjänstenhets avelsavdelning, till Officerstidningen 2021.

Kostsamt, tidskrävande och ansvarsfullt

Försvarsmaktens hundtjänstenhet står för både avel och utbildning av både hundar – det är enbart schäferhundar som används – men även hundförare. Det är kostsamt och tidskrävande och framför allt ansvarsfullt.

”… utan fungerande hundar tappar vi förmågan att jaga sabotörer och specialförband, hitta sprängladdningar och vapenupplag och skydda Försvarsmaktens skyddsvärden”, säger redaktören på Militär Debatt, Andreas Braw.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. Så bra då !!!

  Passa också på att städa ut alla fåniga PK påhitt , typ ” kom som du är ”

  Du passar faktiskt inte om du är : lam , blind , transvestit , gängkriminell , fetknopp , skotträdd , psykotisk …

  Försvaret uppmanas :
  Var i stället välkomnande mot ursvenska killar som har jägarexamen , kan mekka med bilar , har muskler , och annat vettigt.

  Vansinnet har nött ner hela samhället . !!🙄

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter