Franska regeringen backar fullständigt för bönderna

De franska böndernas omfattande protester har gett resultat. Nu lovar den franska regeringen att backa för flera av deras krav, men det ser inte ut att räcka för bönderna.

Frihetsnytt har den senaste tiden rapporterat om de bondeprotester som pågått i Frankrike. Bönderna har inlett en blockad av den franska huvudstaden Paris och skapat panik hos de franska politikerna. Utöver det har myndighetsbyggnader sprutats ned med gödsel och höbalar har dumpats på motorvägarna.

Premiärminister Gabriel Attal. Foto: Wikipedia/ Conseil de l'Union Européenne
Premiärminister Gabriel Attal. Foto: Wikipedia/ Conseil de l’Union Européenne

Detta verkar ha gett resultat. Nu väljer regeringen att gå bönderna till mötes på flera viktiga punkter, ett löfte som premiärminister Gabriel Attal framfört, rapporterar Reuters. Bland annat skrotar man helt planerna på att ta bort de statliga subventionerna för jordbruksdiesel.

Dessutom ska man motsätta sig frihandelsavtalet med Mercosur1, som skulle innebära att den franska marknaden svämmade över av livsmedel från Sydamerika, vilket skulle slå oerhört hårt mot de franska bönderna. Attal lovade även att förhandla med EU om att ta bort kravet på bönderna att låta en del av marken ligga i träda2.

Gynnar nationalister inför EU-valet

För bönderna utgör detta välkomna nyheter, men frågan är om det är tillräckligt för att kväsa böndernas vrede över den politik som förts. Över 100 blockader pågår över hela Frankrike och det kan behövas mer för att dessa protester ska upphöra.

Detta sker lagom inför EU-valet, där en stor del av medlemsländerna kommer att rösta den 9 juni (vilket gäller för både Frankrike och Sverige).

Enligt Reuters gynnas ”ytterhögern” av detta. I Frankrike har Marine Le Pens Nationell Samling tagit tydlig ställning för bönderna. I Tyskland backade Alternativ för Tyskland (AfD) fullt ut de tyska bönderna bönderna när dessa protesterade.

 1. Mercosur är ett sydamerikanskt handelsblock, där bland annat Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay ingår. De övriga länderna i Sydamerika arbetar för att komma med i samarbetet. []
 2. Träda innebär att en del av åkermarken inte används under en period. Syftet är att låta marken ”vila”, så att den inte blir utarmad. Inom EU har det inte handlat om att motverka utarmning av jorden, utan att minska överproduktion av livsmedel, i synnerhet när vissa EU-länder förväntas köpa in mat från andra länder. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

 1. Jag läser ibland ATL som är en tidning för lantbrukare. Jag häpnar över alla nya regler och hur lantbrukare råkar ut för sanktionsavgift , det kan gälla att flyttat ungdjur till ett annat bete utan att meddelat detta till JV. Eller att tillfälligt flyttat en stenmur för att kunna gräva ner en ledning. –Jag skulle bli helt vansinnig.
  Maten i Sverige skulle kunna bli billigare om inte mellanhänderna slukade så mycket. Råvarorna är ofta inte dyra.
  T.e.x …jag köpte en ”falukorv” som hette kycklingsstekkorv …OK..den smakade helt OK…men när jag råkade läsa innehållsförteckningen var det : maskinurbenat kött , skinn , potatismjöl mm. Maskinurbenat = man kastar in skrov i en centrifug som sliter loss det sista från benen.
  (Det förekommer även med grisben har jag upptäckt.)
  .
  Nå…lantbrukare måste lära sig att säga ifrån !!

  Däremot ser jag gärna inspektioner hos uppfödare som kollar att djuren har det rent och snyggt . Det förekommer lite då och då att djur vanvårdas . T.e.x att djuren saknar mat och rent vatten , att det inte är utgödslat så djuren står i flera dm högt dynga.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter