”Fria polackernas marsch” – 300 000 mot regeringen

Slitningarna blir allt större i Polen i och med den nya EU-lojala regeringens hårdhänta behandling av politiska motståndare. Under torsdagen enades polackerna mot regeringens attacker mot media och arrestering av två ministrar i den förra regeringen.
Donald Tusk. Foto: Wikipedia/ European People's Party
Donald Tusk. Foto: Wikipedia/ European People’s Party

Frihetsnytt har kunnat rapportera hur den nya polska EU-lojala regeringen, ledd av Europarådets förre ordförande Donald Tusk, har slagit ned på sina politiska motståndare. Under tisdagen greps den förre inrikesministern, Mariusz Kaminski, och vice inrikesminister, Maciej Wasik, när polis stormade presidentpalatset, där de sökt skydd.

I december stängde polis ned en av landets största mediekanaler. På grund av detta gick det tidigare nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (Prawo i Sprawiedliwość, PIS) ut att med en stor protest mot den regeringen skulle hållas den 11 januari.

”Tusk till cellen, inte till Bryssel”

Under torsdagen hölls ”De fria polackernas marsch” i huvudstaden Warszawa. Hur många som deltog i demonstrationen finns det olika uppgifter om. Den statliga polska nyhetsbyrån PAP rapporterar att en talesperson för stadshuset sagt att 35 405 personer deltog. PIS talesman Rafał Bochenek sade i sitt tal att det var 200 000 personer. PIS skriver på X (tidigare Twitter) att 300 000 personer deltog.

PAP rapporterar att demonstranterna skanderade ”Befria Polen”, ”Tusk till Cellen, inte till Bryssel”, ”Fria medier, fria domstolar, fria människor” och ”Gud, ära och fosterland”. Det hölls även banderoller med texter som ”Den röda kråkan kommer inte att besegra örnen”1. Man krävde att Kaminski och Wasik skulle släppas fria. Ledande företrädare från PIS talade, som partiledaren Jarosław Kaczyński, förre premiärministern Mateusz Morawiecki och förre försvarsministern Mariusz Błaszczak.

Anna Zalewska, som sitter i EU-parlamentet för PIS, sammanfattade demonstrationen med: ”300 000 polacker krävde frihet idag!”

  1. ”Den röda kråkan” är sannolikt en referens till att Polens president Andrzej Duda liknande gripande med den polska kommunistregimen, som föll 1989. ”Örnen” syftar på det polska riksvapnet. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. PiS gjorde en del misstag . bl.a det totala förbudet mot abort. Personligen tycker jag att det är vettigt att avbryta graviditeter om fostret är skadat. Om barnet saknar hjärnfunktion mm.
    Kyrkan fick för stort inflytande , med sina tankar om att alla liv är en Guds gåva.
    Trams….det enda som krävs är samlag .
    Men som sagt PiS gjorde en del taktiska misstag ,vilket kostade valsegern.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter