Frihetsnytt avslöjar – politiker bakom dyrt inträde till Medeltidsveckan

Medeltidsveckan på Gotland är en viktig tillställning på året för många historieintresserade, turister och lokalbor. Men de senaste årens dyra inträde har negativt påverkat möjligheten för många att delta. Men den nyinförda inträdesbiljetten hade inte varit nödvändig och nu kan Frihetsnytt avslöja varför.

Sedan sommaren 2022 har det populära historieevenemanget på Gotland, Medeltidsveckan i Visby, börjat att ta inträde för att överhuvudtaget få komma in på marknadsplatsen, där framförallt försäljning, men även olika framträdanden, äger rum.

Tidigare har inträdet varit kostnadsfritt, men i år kostar en dagsbiljett för en vuxen 149 kr, 129 kr om man är student eller pensionär. 449 kr för ett ”halvlängdsband” som räcker fyra dagar, samt 689 kr för hela veckan.

Hårt kritiserad förändring

Förändringen har inte varit populär och flera personer, som har varit engagerade i Medeltidsveckan i flera år, är mycket upprörda.

Det dyra inträdet avskräcker barnfamiljer, som kanske redan har en tuff ekonomi, från att delta. Det blir dyrt om alla familjemedlemmar ska komma in. Arrangörerna prioriterar lönsamhet framför den känsla och gemenskap som verkligen lockat folk alla dessa år. Jag tror tyvärr att detta kan bli dödsstöten för evenemanget, säger en erfaren deltagare, som varit med i flera år, till Frihetsnytt.

En annan deltagare blev vittne till den överraskning som det dyra inträdet innebar för en barnfamilj.

– Jag stod vid entrén till Medeltidsveckan och såg en pappa desillusionerat ta fram betalkortet för att betala för sin familj på fem personer. Det syntes tydligt att detta var en utgift som semesterkassan inte var beredd på, men vad hade han för val – med tanke på barnens entusiasm. Uppskattningsvis fick han betala 2 509 Kr för sig och sin familj. 

Entré till Medeltidsveckans marknad. Foto: Frihetsnytt
Entré till Medeltidsveckans marknad. Foto: Frihetsnytt

Politiker ville att inträdet skulle bli kvar

Medeltidsveckan får årligen bidrag från Region Gotland, och har årligen beviljats 700 000 kr i bidrag till och med 2022. 2023 började ett nytt avtal att gälla och då skulle regionen fatta beslut om hur det skulle se ut.

Kultur- och fritidsberedningen ansvarade för att ta fram ett förslag på ett nytt avtal och ordförande, centerpartisten Fredrik Gradelius, föreslog ett tillägg i beslutet som rörde just inträdet (protokoll ärende KFB § 18, ärende RS 2022/660, 2022-05-12), vilket utgör beslutspunkt 2:

”I avtalet se över möjligheten att villkora att Medeltidsveckan inte ska använda sig av festivalpass eller entréavgifter till medeltidsmarknaden och liknande aktiviteter”.

Men när regionstyrelsen skulle besluta om ärendet var det två politiker som motsatte sig förslaget om gratis inträde till marknaden. I protokollet (RS § 142, ärende RS 2022/660, 2022-05-24) står följande:

Eva Nypelius (C) yrkar med instämmande från Filip Reinhag (S) att beslutspunkt 2 tas bort.”

I och med Nypelius yrkande och Reinhags instämmande, så kommer inträdet att fortsätta gälla.

Frihetsnytt återkommer senare under veckan med ett reportage från Medeltidsveckan, där det kommer att rapporteras om de politiska inslagen och hur erfarna deltagare upplever årets evenemang.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter