Full krisberedskap inför hotande vulkanutbrott

Rättelse 2023-11-12: Den drabbade halvön benämndes felaktigt som "Reykjavikhalvön". Det rätta namnet är Reykjaneshalvön. Detta har nu rättats.
Islänningarna förbereder sig för en kommande kris när vulkanutbrott hotar att drabba landet.

Under det gångna dygnet ska uppemot 800 jordskalv ha inträffat på Reykjaneshalvön, i sydöstra Island. Detta kan innebära att ett vulkanutbrott kan inträffa de kommande dagarna, rapporterar isländska Ruv.

Värst drabbat av skalven är samhället Grindavíkur, 40 kilometer sydväst om huvudstaden Reykjavik. På grund av risken för vulkanutbrott nära Sundhnjukagigar, som ligger tre kilometer från Grindavíkur, har samhällets cirka 4 000 invånare evakuerats. Innan tretiden på natten (lokal tid) rapporterades det att evakueringen hade genomförts utan problem.

Enligt Islands president, Guðni Jóhannesson, utgör den lilla befolkningen (376 000 invånare) en stor fördel i sådana här situationer. Detta eftersom det stärker samhörigheten mellan människorna, vilket gör det lättare att samarbeta. Det skapar även en känsla av att vara ”som en liten familj” som hjälper varandra i kristider, enligt Jóhannesson.

Islands befolkning är förhållandevis homogen och de som är utomlands utgörs framförallt av européer. Frånvaron av olika kulturer som inte fungerar tillsammans påverkar sannolikt samhörigheten.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter