Georgien: Ny lag ska hindra utländska ”pseudo-liberala” finansiärer

Just nu debatteras ett lagförslag i Georgien, som ska motverka att utländska finansiärer obehindrat kan påverka landets politik. Detta har lett till protester, men frågan är vem (eller vilka) som kan förlora på ett sådant förslag.

Under tisdagen debatterade det georgiska parlamentet ett lagförslag om hur ”utländska agenter” ska klassificeras. Förslaget innebär att organisationer som får åtminstone 20 procent av sin finansiering från utlandet, ska betraktas som under utländskt inflytande.

Orsaken är att flera NGO:er1 tagit emot enorma summor med pengar, men bara redovisat en bråkdel av dessa. Tanken med lagen är att det ska bli lättare att hålla på var pengar kommer ifrån och vilka intressen som kan ha inflytande över dessa organisationer. Man vill också motverka att ”pseudo-liberala” värderingar påtvingas landet, rapporterar Reuters.

Rysk koppling?

Den georgiska oppositionen och kritiker till regeringen hävdar att lagförslaget är ett uttryck för ryskt inflytande i Georgien. Den enda kopplingen är att det ska finnas likheter med en lag i Ryssland, samt att regeringspartiet Georgisk dröm – Demokratiska Georgien ska vara välvilligt inställt till Ryssland.

Kritikerna hävdar även att lagförslaget distanserar Georgien från EU, som den liberala oppositionen vill närma sig. Länder som USA, Storbritannien och Tyskland har uppmanat Georgien att inte anta lagen, enligt Reuters.

De senaste dagarna har flera protester ägt rum i huvudstaden Tbilisi. Uppemot 5 000 demonstranter ska ha deltagit, där man viftade med den georgiska flaggan och EU-flaggan.

”En lögn”

Mamuka Mdinaradze. Foto: Wikipedia/ Sakheligvari/ CC BY-SA 4.0 DEED
Mamuka Mdinaradze. Foto: Wikipedia/ Sakheligvari/ CC BY-SA 4.0 DEED

Georgisk dröms exekutiva sekreterare, Mamuka Mdinaradze, tillbakavisar de anklagelser som riktas mot lagförslaget, rapporterar Imedi News.

– De påstår att lagen gäller för individer – det är en lögn, den gäller inte för individer. De påstår att lagen förbjuder aktiv rösträtt – det finns inget sådant. De påstår att lagen förbjuder pedagogisk verksamhet – det finns inget sådant. De påstår att lagen begränsar rätten till egendom och finansiella transaktioner – det finns inget sådant. De påstår att lagen innebär skyldighet att benämnas som inflytelseagent – det finns inget liknande i lagen. De påstår att lagen medför straffrättsligt ansvar. Ingenting sådant är förutsett i vår lag, noterade Mdinaradze.

Flera anhängare av förslaget i parlamentet att liknande lagar finns inom EU, däribland i Frankrike.

George Soros. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED
George Soros. Foto: Wikipedia/ World Economic Forum/ CC BY-SA 2.0 DEED

Ett problem i väst

I västvärlden har det funnits ett stort problem med organisationer kopplade till den ökände aktivistmiljardären George Soros stiftelse, Open Society Foundation (OSF). Det finns flera exempel hur den har stött massinvandring till Europa, finansierat vänsterextrema projekt och medier såsom klimatalarmism, HBTQ-lobbyn och undergrävande av nationalistiskt sinnade regeringar.

I Ungern har till exempel ett universitet med starka kopplingar till OSF tvingats stänga ned, eftersom landets nationalkonservativa regering motarbetat på grund av dess företrädares vänsterradikala engagemang.

  1. Nongovernmental Organisation, sv. ”Icke-statlig organisation”. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter