Godtyckliga bidrag från Allmänna arvsfonden granskas

Allmänna arvsfonden är en av de myndigheter som fått allt mer kritik för stora utbetalningar till föreningar som många skulle säga inte är berättigade till bidrag, varken med tanke på föreningarnas inte särskilt allmännyttiga verksamhet eller deras bristande redovisning av vart pengarna har gått. Nu är speciellt romska föreningar i blickfånget efter en serie avslöjanden och arbete mot oegentligheterna pågår också på regeringsnivå.

Nu är romska bidragstagarföreningar i blickfånget efter ett reportage i Dagens Nyheter (DN). DN:s granskning av bidragsrullningen till romska föreningar har satt igång en intensiv aktivitet på minst två myndigheter, Allmänna arvsfonden och Riksantikvarieämbetet, som nu gör revision hos bidragsföreningarna. I botten ligger en kritisk rapport från Riksrevisionsverket från april i år.

100 miljoner kronor har gått från svenska myndigheter till romska föreningar knutna till romaktivisten och bidragsentreprenören Erland Kaldaras Nikolizsson, trots att många brister har kunnat påvisas: bland annat är bokföring och medlemsregister ofta helt felaktiga. En app för unga romer beviljades utvecklingsbidrag för fem miljoner – apputvecklaren uppgav att han fått några hundra tusen.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har engagerat sig i frågan, stöder de utredande myndigheterna och garanterar mer pengar till myndigheters undersökningar av bidragsbedrägeri.

Vad är allmänna arvsfonden?

Allmänna arvsfonden bildades 1928 för att hantera problemet med människor som lämnade arv efter sig utan att ha utpekade arvingar. Själva lagtexten som lägger fast reglerna kring Allmänna arvsfonden har aldrig ändrats sedan dess. Allmänna arvsfonden förvaltas av Kammarkollegiet.

En principiell kritik mot fonden har funnits länge, med innebörden att det alltför snabbt och lätt tas beslut om att avlidnas pengar ska gå till fonden, utan att frågan om eventuella närstående utreds på djupet.

En mer riktad och specifik kritik mot vad Allmänna Arvsfonden faktiskt ägnar sig åt har också växt fram i takt med att fler vågat ta till orda om kontroversiella samhällsfrågor, även i etablissemangssammanhang. Ett exempel är Timbro, som i hög grad är en etablissemangsrepresentant men ändå inser att en del av det som etablissemanget sysslar med måste få kritik och att den som tiger blir medskyldig i allmänhetens ögon.

Godtyckliga utbetalningar

Allmänna arvsfonden delar nämligen ut stora pengar till föreningar som de flesta skulle säga inte bör ha ett öre och som kort sagt har stort utrymme för förbättring när det gäller att redovisa medlen de har fått.

Även tidningen Fokus har belyst problemen och det mest betänkliga är att Allmänna arvsfonden har delat ut stora pengar till organisationer som inte uppfyller villkoren på demokratisk grund, enligt Arvsfonden: ”demokrativillkor med krav på demokratisk struktur och demokratisk grund i projekt och organisation” (i tidigare versioner heter det demokratiska värderingar).

Mycket och liknande kritik skulle kunna riktas mot bidragsmyndigheten MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, som är en statlig myndighet och finansieras ur statsbudgeten. Även MUCF har gett bidrag till våldsbejakande islamism.

Vad gör den som inte vill stödja detta?

Det är svårt att inte se ett mönster bakom en offentlig bidragsverksamhet som pågått under så lång tid och som så entydigt, systematiskt och ogenerat stöder subkulturer som inte fungerar i Sverige. Meningen är att försvaga svenskarnas ställning i deras eget land och lyfta fram många konkurrerande subkulturer som ska tränga undan svenskarna. Medlet är svenskarnas egna pengar.

Den som söker ett alternativ till att efterlämnade tillgångar ska gå till Allmänna arvsfonden och islamistiska organisationer eller etniskt subkulturella föreningar, har ett alldeles tydligt avtecknat sådant: Nationella Arvsfonden, stiftad för ett par år sedan.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter