Granskade Löfving för jäv – anklagas nu själv

Utredaren som ansvarade för att granska anklagelserna mot polischef Mats Löfving, ansåg att denne gjort sig skyldig till jäv och kom med förslag på hur det skulle åtgärdas. Nu anklagas han själv för samma sak, då han utfört arvoderade uppdrag åt den myndighet vars högsta chef befann sig i ett förhållande med Löfvings före detta flickvän.

Runar Viksten, utredaren som granskade anklagelserna om jäv mot den avlidne polischefen Mats Löfving, kan själv ha gjort sig skyldig till jäv, rapporterar SVT.

Samtidigt som Viksten utredde Löfving och Linda Staaf, som Löfving haft ett förhållande med efter att ha anställt henne, utförde han även avlönade uppdrag åt Försvarsmakten. Vid tiden för utredningen hade Staaf inlett ett förhållande med överbefälhavaren Micael Bydén.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, anser att det utgör ett tydligt fall av jäv.

– Jäv handlar om farliga bindningar och otillbörliga hänsyn, så allt ska luftas. Sedan får man ju prata igenom hur man ska göra, men då ligger korten på bordet, säger han till SVT.

Draget till sin spets menar Lundin att det rörde sig om att ”granska chefens flickvän”.

Ansåg att Löfving skulle sparkas för jäv

Frihetsnytt har i flera artiklar berört historien. Anklagelserna mot Löfving gällde hans agerande när han tillsatte Staaf som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen (Noa). Efter att de inlett sin relation, gavs Staaf befogenhet att bära tjänstevapen, trots att hon saknade kvalifikation, och en löneförhöjning.

Anställningen av Staaf ansågs av Viksten inte vara jäv, däremot utgjorde tillåtelsen för henne att bära tjänstevapen och löneförhöjningen det. Viksten rekommenderade rikspolischef Anders Thornberg att avskeda Löfving. Inga åtgärder skulle däremot tas mot Staaf eller Thornberg för deras roll i historien. En kort tid därefter påträffades Löfving död i sitt hem.

Thornberg hävdar att han inte känt till Vikstens uppdrag åt Försvarsmakten. Det enda egentliga svar som SVT får är att polisen ska titta närmare på informationen och ”vidta de åtgärder man gör när det kommer fram nya uppgifter”.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter