Guillou: ”Sverige underkastar sig USA totalt”

Författaren och opinionsbildaren Jan Guillou går i en avslöjande debattartikel till hård attack mot regeringens nya avtal med USA, som han menar betyder Sveriges totala underkastelse. Frihetsnytts politiske kommentator kommenterar i denna artikel det uppenbara förräderiet mot Sverige.
Jan Guillou. Foto: Wikipedia/ Peter Knutson/ CC BY 3.0 DEED
Jan Guillou. Foto: Wikipedia/ Peter Knutson/ CC BY 3.0 DEED

Vänsterprofilen Jan Guillou går i en artikel i Aftonbladet ut och kritiserar ett avtal som tecknats mellan USA:s försvarsminister Lloyd Austin och Sveriges försvarsminister Pål Jonson. Han skriver att avtalet, som drivits igenom utan någon som helst debatt i Sverige, betyder ett införande av amerikansk överhöghet i Sverige och är en ”total underkastelse”.

Guillou skriver att USA kommer att få ”obehindrad tillgång till och användning av överenskomna anläggningar och områden”. Närmare bestämt kommer USA få tillgång till Sveriges alla större arméförläggningar och samtliga flygflottiljer, samt få tillgång till privat mark, hamnar, flygplatser och vägar.

– USA får också rätten att fritt bygga ut ’områden och anläggningar’ för att lagra vapen och försvarsmateriel. Det anges inga undantag för typ av vapen, inte ens kärnvapen (artikel 14). Parterna ’kan samråda om ovanstående i den mån det behövs, skriver Guillou.

Absurda rättigheter för amerikansk militär

Författaren tar även upp att Säpo inte kommer tillåtas att övervaka och kontrollera amerikansk personal, att personalen är skattebefriad (till och med för moms på inköp), att deras fordon inte ska gå att spåra, att de slipper betala tull och att amerikanskt flyg fritt ska få ”disponera svenskt luftrum liksom amerikansk sjöfart disponerar svenskt territorialvatten”.

Absurt kan även tyckas att inga civilrättsliga anspråk får riktas mot amerikansk personal samt rätten för soldaterna att använda amerikanska frimärken.

Detta är något som annars bara ha skett när länder har förlorat ett krig. De amerikanska baserna i Tyskland och Japan kunde byggas på grund av förlusterna i andra världskriget. Under en stor del av 1700-talet hade Ryssland möjligheten att styra över svensk inrikespolitik, på grund av det svenska nederlaget i Stora Nordiska kriget (1700-1721). Den amerikanska närvaron i Sverige har däremot införts utan att ett enda skott har avlossats.

”Amerikanerna har tänkt på allt”

Guillou noterar även att avtalet helt verkar ha tagits fram av amerikanerna, utan svensk inblandning.

– De amerikanska avtalsförfattarna – av svenska sådana finns inte ett spår –  tycks ha tänkt på allt. Men de har ju lång erfarenhet från alla länder de ockuperat. Kanske tog de bara ner överenskommelsen om kapitulation med exempelvis Irak från någon hylla och snitsade till den lite.

Guillou är bestört över att avtalet har kunnat gå igenom utan någon som helst debatt. Han skriver även att det är märkligt att ”nationalisterna” i Sverigedemokraterna inte sagt ett ord om avtalet, och ifrågasätter om partiet verkligen är för svensk självständighet.

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Larsson: ”Ett oerhört svek”

Frihetsnytts politiske kommentator Tobbe Larsson säger i en kommentar att avtalet med USA är ”vidrigt”, och lyfter även möjligheten att Sveriges försvarsminister kan vara en amerikansk agent.

Detta avtal innebär, precis som Guillou skriver, en total underkastelse från Sveriges sida. Svenskarna får inte tillgång till amerikansk mark eller militäranläggningar, så man kan verkligen fråga sig varför regeringen vill förnedra Sverige och placera vår säkerhet i händerna på en krigslysten stormakt, säger Larsson och fortsätter:

Att Sverigedemokraterna inte yppat ett ord om avtalet är ett enormt svek och visar att partiet inte alls vill sätta Sverige först. Detta är – likt Nato-inträdet – en mycket farlig utveckling. Sverige blir en marionett för USA att utnyttja, och riskerar att dra in oss i krig och konflikter som vi absolut inte vill bli indragna i.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter