Gustav II Adolfs och Maria Eleonoras bröllopsdag

Ett lyckligt äktenskap men alltför kort

Idag för 402 år sedan, den 25 november 1620, stod bröllopet mellan Gustav II Adolf och Maria Eleonora av Brandenburg. Bröllopet hölls i Rikssalen på slottet Tre Kronor.

Gustav Adolf hade dock haft en tidigare kärlek, adelsdamen Ebba Brahe, men hon godkändes inte av kungens mor som ville se en brud av kunglig börd till sin son. Det finns kärleksbrev bevarade från kronprinsen till Ebba.

Trots att hjärtat den gången blev krossat lyckades dock Gustav Adolf finna kärleken igen. Denna gång i egenskap av prinsessan Maria Eleonora av Brandenburg. Kungen bedyrade att han hellre skulle dö än att avstå från henne.

Det verkar som att de fick ett lyckligt, om än kort, liv tillsammans. Efter att kung Gustav II Adolf dog i Lützen 1632 var hans änka otröstlig. Det har berättats att hon förlorade sig i sorg, stängde in sig i sina rum och grät dagarna i ända. 

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter