Hackare räddade svensk kvinnas besparingar från bedragare

Flera personer ur en liga som lurat ett stort antal äldre svenskar har gripits. De avgörande bevisen tillhandahölls av en hackare, som kunde avslöja den ljusskygga verksamheten.

Uppemot 1 200 personer, varav en stor del svenska pensionärer, har blivit lurade på sammanlagt 25 miljoner kronor under ett halvårs tid. Bakom brotten står en liga, där flera ledande personer nyligen har gripits.

Hackare avslöjade bedragare – och räddade äldre kvinna

Det som gjorde det möjligt för polisen att spåra upp bedragarna var bevis som en hackare fått fram. Personen hade tagit sig in i bedragarnas dator, där denne avlyssnat och spelat in samtal. På grund av detta är han misstänkt för olaga dataintrång, men denne påtalar att det hade ett gott syfte, rapporterar SVT.

– Om jag kan använda min kunskap för att hjälpa till att stoppa det, så vill jag göra det, säger hackaren till SVT.

Hackaren ska till och med ha lyckats avbryta ett bedrägeriförsök och rädda en 82-årig kvinna från att få alla sina besparingar stulna, rapporterar Sveriges Radio.

Vilka bevis kan användas?

Att använda bevismaterial som kommits över på olagliga väg, i det här fallet dataintrång, är en känslig fråga i Sverige. När de så kallade ”Encrochatmålen” pågick i Sverige blev det en rättslig debatt om vilka bevis som kunde användas1.

Åklagaren säger till SVT att det inte är några problem att använda bevismaterialet, eftersom det råder fri bevisföring i Sverige. Det innebär att man får använda den bevisning som har kommit in, oavsett hur det har kommits över. Det är därefter en del av förundersökningen att kontrollera att bevisuppgifterna stämmer.

  1. Encrochat är en meddelandetjänst som används av bland annat kriminella. När fransk polis knäckte koderna fick man tillgång till unik information. Frågor om hur pålitliga bevisen var och hur polisen fått tag i dem gjorde att det blev en kontroversiell fråga om vad som kunde användas i rätten. []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter