Här är Skatteverkets pengakrav på kinesiska staten

Sveriges största vindkraftspark ägs av ett statligt, kinesiskt bolag och har under en längre tid varit en stor förlustaffär. Vindkraftparken ansökte nyligen om rekonstruktion, men nu vill svenska staten via Skatteverket att den kinesiska staten ska betala för sin egen investering.

Det har varit tuffa år för Sveriges största vindkraftspark, Markbygden Ett. År 2022 uppgick förlusten till 1,3 miljarder kronor, och föregående år var förlusten på närmare 600 miljoner kronor. Samtidigt brottas bolaget med gamla skulder, vilket gör att bolaget sammanlagt har skulder på hela sex miljarder kronor.

Vindkraftsparken i Luleå ägs till 75 procent av den kinesiska staten via kärnkraftsbolaget China General Nuclear Cooperation. Den kinesiska staten var dock inte pigga på att betala de pengar som krävs för att hålla igång bolaget, och i slutet av förra året ansökte man om rekonstruktion i Umeå tingsrätt. Nu framkommer dock uppgifter om att svenska staten via Skatteverket inte vill att rekonstruktionen framskrider.

Skatteverkets Oskar Ahlm ska enligt ett protokoll som Dagens industri tagit del av sagt att det borde vara upp till de kinesiska ägarna att skjuta till ytterligare pengar ”om de vill undvika att bolaget försätts i konkurs”. Detta istället för att låta skattebetalarna betala för den kinesiska statens skuldtyngda investering.

Har inte producerat tillräckligt med el

Även den norska koncernen Hydro motsätter sig rekonstruktionen via en överklagan till Hovrätten i övre Norrland. Hydro har ett kontrakt med vindkraftsparken i Luleå, som konkret innebär att de får köpa el till fast pris under 19 år. Problemet är dock att vindkraftsparken tvingas köpa och leverera kostsam ”ersättningsel” då parken helt enkelt inte producerar tillräckligt med egen el.

Kontraktet med den norska industrikoncernen kostar den kinessista staten mycket pengar, men skulle kontraktet brytas riskerar man dryga skadestånd i miljardklassen.

Sammanlagt äger China General Nuclear Cooperation sex vindkraftsparker i Sverige.

Frihetsnytt har tidigare rapporterat om krisen inom Markbygden Ett, som går att läsa mer om här.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter