Hemliga dokument: nedstängningar gjorde mer skada än nytta

En folkhälsoskandal skakar Tyskland, där tidigare hemligstämplade dokument visar att experter tidigt varnade att nedstängningar gjorde mer skada än nytta. Nu vill Alternativ för Tyskland att en utredning inleds.

Under covidpandemin införde bland annat Tyskland strikta nedstängningsregler som begränsade medborgarnas frihet. Man införde även masktvång, men nu visar tidigare hemligstämplade dokument att landets egen folkhälsomyndighet ansåg att åtgärderna ”gjorde mer skada än nytta”.

Politikerna gick emot experterna

The Telegraph rapporterar att Tyskland folkhälsomyndighet RKI redan år 2020 var oroliga att nedstängningen bland annat kunde leda till ökad barnadödlighet och andra förödande konsekvenser. När det kom till de obligatoriska FFP2-maskerna menade experter från RKI att det inte fanns tillräckligt med data för att slå fast att de gjorde nytta.

Läser man dokumenten framkommer det att de ledande politikerna i Tyskland inte tycks ha lyssnat på folkhälsomyndighetens experter när de implementerade de hårda covidåtgärderna.

Tysklands folkhälsomyndighet, Robert Koch-institutet (RKI). Foto: Wikipedia/A.Savin

Det är efter en lång juridisk strid som dokumenten från RKI nu har släppts. I dokumenten kan man bland annat läsa att RKI:s experter varit medvetna om nedstängningarnas negativa konsekvenser i andra världsdelar, såsom Afrika.

Kräver en utredning

Även om en del dokument har släppts finns det fortfarande över tusen avsnitt som är bortredigerade, något som har fått Alternativ för Tyskland (AFD) att kräva en utredning.

Martin Sichert, talesperson för partiets parlamentsgrupp, säger att ”allmänheten har rätt att få veta vad som verkligen hände”. Han uppmanar även de andra partierna att tillsätta ”en undersökningskommitté för coronaviruset” tillsammans med AFD.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter