Historiskt ministerbesök hos gamla ärkefienden

Bandet mellan de före detta ärkefienderna Iran och Saudiarabien fortsätter att stärkas. Nu sker ett historiskt ministerbesök hos den gamla fienden, där man kommer diskutera beslut som påverkar hela Mellanöstern. Men det är inte alla som är glada åt den nya försoningen.

Under lördagen den 17 juni anlände den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan Al Saud till den iranska huvudstaden Teheran för ett möte med sin iranske kollega Hossein Amir-Abdollahian. Det är första gången på sju år som en representant för den saudiska regeringen besöker Iran, efter att de båda länderna inte haft någon diplomatisk kontakt överhuvudtaget, vilket gör mötet historiskt, rapporterar Al Jazeera.

De två länderna menar allvar med att återuppta diplomatiska förbindelser och de vill röra sig framåt trots att de inte har haft någon relation de senaste sju åren, säger Al Jazeeras journalist Dorsa Jabbari.

Enligt bedömare finns det stora ekonomiska vinster i närmandet. För Irans del kommer landet att kunna öka sin export till Saudiarabien, vilket skulle kunna ge en vinst på uppemot en miljard dollar årligen. För Saudis del kommer en ökad stabilitet göra det möjlighet att förverkliga olika projekt och ekonomiska mål i landet.

Kontakten har redan börjat öppna för fred och stabilitet i regionen

Den återupptagna kontakten mellan de två före detta ärkefienderna har redan gett positiva resultat i Mellanöstern. Det brutala inbördeskriget i Yemen har tidigare utgjort ett indirekt slagfält mellan Iran och Saudiarabien, genom att man har stött varsin sida. Men nu har intresset för att hålla igång det förödande kriget avtagit och de båda länderna har börjat se över möjligheten att mäkla fred i landet, vilket redan har resulterat i en fångutväxling.

Dessutom har detta gjort att Syrien och dess president Bashar al-Assad, som backats upp av Iran, välkomnats tillbaka till den arabiska värmen efter att ha hållits på diplomatiskt avstånd i ungefär tolv år. När Assad deltog på Arabförbundets toppmöte den 20 maj togs han emot med öppna armar av de övriga länderna.

Ett land som däremot inte ser positivt på utvecklingen är Israel, som arbetat för att hålla Iran politiskt isolerat, ett arbete som Israel numera är ensamt om i Mellanöstern, enligt Reuters.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter