I stället för förbud – omfamna yttrandefriheten från alla håll!

Problemen idag i vår värld är många – men många av dem hänger tätt samman med grav brist på yttrandefrihet. Det leder till att samhällen inte fungerar som de ska. Se bara på den svenska åsiktskorridoren – en brist på fri och tillåtande debatt har skapat ett dysfunktionellt Sverige där vi bara börjar se konsekvenserna av att man kvävt obekväma samtal och därför inte kunnat lösa de ”samhällsutmaningar” en ansvarslös politik fört med sig.

Ja, hade vi haft full yttrandefrihet så hade politikerna inte ens kommit undan med sina övergrepp mot medborgarna, som på ett ytterst odemokratiskt sätt tvingats anpassa sig till galna sociala experiment och rena idiotier. Det är nämligen så att brist på yttrandefrihet och tolerans leder till att vi blir sämre på att analysera.

För att man ska kunna göra bra analyser för att lösa de utmaningar man har både på individnivå och samhällsnivå, måste man tillåta sig själv och andra att ha fel, att acceptera åsikter som inte stämmer överens med ens egna, att inte på något sätt tabubelägga saker i offentliga debatter men även i diskussioner på individnivå.

Konsekvensen är självcensur

Konsekvensen av den svenska åsiktskorridoren är en tystnadskultur och en utbredd självcensur, där människor mår dåligt och ”knyter näven i fickan” i stället för att säga ifrån och ställa saker till rätta. Nu har vi fått ytterligare en situation att förhålla oss till, nämligen religioner som knappt reformerats och deras heliga skrifter.

Skådeplatsen är plötsligt det sekulära Sverige, byggt på kristen grund, där kristendomen dock fått se sig moderniserad och därmed avväpnad som ett moraliskt rättesnöre, på gott och ont. Bränn biblar, bränn Jesus, bränn till och med svenska fanan! Inom ramen för det politiskt korrekta jublar åtminstone de vänsterliberala att detta är vad yttrandefrihet går ut på. Och de har tyvärr rätt.

Det som sker nu är att röststarka grupper, framför allt muslimer, skriker att de blir kränkta om deras heliga skrift bränns. I Sverige! Svenskarnas land, där yttrandefrihet och demokrati är de principer vårt samhälle bygger på, och där muslimerna blott är gäster som borde ta seden dit de kommer, annars finns drygt 60 muslimska länder där sharia styr och dit de i så fall kan återvända, om de inte trivs.

De får medhåll av judarna och även andra grupper. Plötsligt är muslimer och judar de såtaste vänner, trots att den arabiska majoritetskulturen och judarna har otaliga konflikter med varandra.

Hur hamnade vi här? Och hur kommer vi loss?

Det finns bara en väg. Att vår regering sätter ner foten och är tydlig med att yttrandefriheten inte kan villkoras. Vi kan inte ha ”lite” yttrandefrihet när det passar!

I en fungerande yttrandefrihet blir man ibland kränkt. Det är en del av konceptet, att även få yttra/göra sådant som sårar andras känslor eller religiösa övertygelse. Detta är priset man får betala för att få leva i en demokrati. 

Vi är många som är trötta på alla dessa religiösa individer som den senaste tiden har skrikit efter förbud och inskränkningar i vår yttrandefrihet. Som om muslimernas gnäll inte vore nog, nu ansluter sig judarna sig till klagokören och gapar om förbud bara för att en person vill bränna deras religiösa bok Tora. Som om andlighet bor i en pappersprodukt? I en modern värld måste man acceptera även sådant man inte gillar.

Vad kan vi vänta oss härnäst? Att de kristna ska gå ut och börja kräva detsamma? Kanske vore det i och för sig motiverat, då kristna kyrkor redan bränns runtom i världen och kristna slaktas av – just det, radikala islamister… Men det ser vi sällan några FN-utspel kring. I Pakistan bränner man människor. I Nigeria, pågår en slakt av kristna. Terror och våld drabbar präster i Frankrike.

Det muslimska majoritetssamhället breder ut sig, då västvärldens politiker viker sig. Men kom ihåg, yttrandefriheten är ett skört väsen, när den stryps blir diktaturen ett monster och snart kan de intoleranta använda vår tolerans mot oss själva.

Nu får det vara nog!

I åratal har kommunister och andra totalitära grupper skrikit om förbud mot allehanda saker men förbud leder bara till elände. Ta diskussionen för bövelen! Det är så man bekämpar skeva åsikter. Onda ideologier, förtryck och lögner trivs sämst i det öppna samtalet för det är där som de kan bekämpas på effektivaste sätt.

Det får vara nog med förbud nu. Om vi ger vika för aggressiva gruppers krav finns ingen annan framtid än mörker. Se hur det gått i Libanon, se hur det går i länder muslimer flyr från! Sverige kan bli exakt som de samhällen där förtryck och inbördes konflikter råder. Det fria ordet kan dö och auktoritära krafter kan breda ut sitt våld mot fredsälskande, intellektuellt hederliga människor om vi inte sätter ned foten.

Till er som kommer till Sverige: Sluta importera den intolerans som gjorde att ni fick fly från era egna länder. Lämna den i era hemländer och visa att ni ställer upp på det som gjort Sverige fritt, tolerant och fantastiskt. Vår yttrandefrihet är dyrbar! Den är inte perfekt, långt ifrån, men ändå duglig. 

För när orden förbjuds – återstår bara krig.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

  1. När argumenten tryter beroende på okunskap, inkompetens och en total brist på analys parat med en löjlig rädsla för att ha en avvikande åsikt än den politiskt korrekta, då återstår bara att ta till allehanda epitet.
    Sålunda används; konspirationsteoretiker, klimatförnekare, antivaxare, antisemit, rasist, islamofob, Putin-kramare mm, som epitet för att dölja sin okunnighet och tysta obekväma argument som man inte har något svar på.
    Varför inte ha en upplyst, saklig diskussion sökande efter sanning, så man kan få en förståelse för varandras åsikter? Detta är väl
    den åsiktsfrihet som vi behöver återerövra, om vi ska kunna kalla oss ett demokratiskt samhälle?

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter