Insideraffärer misstänks efter bankproblem

Stora förändringar på finansmarknaden kan öppna för stora möjligheter att tjäna pengar för aktörer som är beredda att ta risker. Insiderlagstiftning är till för att ingen ska kunna tjäna pengar på information som inte är tillgänglig på lika villkor för alla. Nu misstänks insideraffärer i samband med bankproblematiken under vårvintern.

Insiderlagstiftning är till för att jämna ut villkoren på finansmarknaderna, så att även de många småsparararna ska kunna känna förtroende för att det går rätt till, och att den som har kontakter eller speciella kontakter inte ska kunna använda dem för att sko sig. Kort sagt, får man enligt insiderlagstiftning inte agera på information som inte är allmänt tillgänglig.

I USA är insiderlagstiftningen mycket skarp, med många års fängelse i straffskalan. Efterlevnaden bevakas av en myndighet, Securities and Exchange Commission (SEC), med stora befogenheter. Svensk insiderlagstiftning beskrivs ibland som tandlös, trots det utbredda aktiesparandet i Sverige.

Bankkris och insiders

De mindre kriser som Frihetsnytt redan tidigare rapporterade om under vårvintern, och som blommade upp kring Silicon Valley Bank och First Republic Bank (olyckligt felbenämnd tidigare, nu rättat), har nu också gett upphov till insidermisstankar mot personer i ledningen för First Republic Bank som ska ha sålt aktier kort före det att den amerikanska staten tog över banken och JP Morgan Chase sedan köpte den. SEC undersöker nu detta, rapporterar Bloomberg.

Det ska betonas att insiderbrott i USA ställer lägre krav på att rätten ska kunna påvisa uppsåt – den som har haft insiderinformation och använt den för att göra transaktioner kan dömas för det agerandet oavsett om det kan visas att han har haft för avsikt att profitera på sin information eller inte.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter