Israelisk vrede riktas mot Netanyahu – ”Aldrig hatat en person så mycket”

Det är inte det palestinska folket som många israeler ger skulden för Hamas attack. Det är Israels regering, i synnerhet premiärminister Benjamin Netanyahu, som bär det yttersta ansvaret, anser de.

Den brutala attacken som Hamas genomförde mot Israel förra lördagen har lett till krig mellan Israel och Palestina. 1 300 människor dödades i attacken, varav 260 personer som massakrerades på en ravefestival. Samtidigt togs uppemot 120 personer som gisslan.

Nu genomför den israeliska militären skoningslösa attacker mot Gaza, vilket har dödat över 2 215 palestinier och skadat 8 714. Men det är i allt högre grad inte den palestinska befolkningen som den israeliska allmänheten riktar sin vrede mot. Det är de israeliska politikerna som man kräver ansvar från.

Kräver avgång

En ilsken protest riktades mot premiärminister Benjamin Netanyahu och hans regering, med krav på avgång. Människor anklagar regeringen för misslyckanden och undrar hur attackerna från Hamas kunde ske, utan att underrättelsetjänsten förutsett dem. Det riktas även kritik mot myndigheterna för att man är så tyst om gisslansituationen, rapporterar CNN.

Protesten, som ägde rum bredvid en samlingsplats för familjer som drabbats av attacken, visade på en djup splittring i Israel. Många är arga över hur regeringen hanterat situationen och kräver förändring. Andra försvarar regeringen och menar att politikerna fokuserar på att få tillbaka sina kidnappade anhöriga.

Under året har flera demonstrationer genomförts mot Netanyahus regering. Vissa har samlat över 100 000 demonstranter. Attacken innebar visserligen en ökad politisk enighet, genom att en nödregering bildades med oppositionen. Trots detta ökar kraven på Netanyahus avgång. Flera personer lägger ansvaret för de döda israelerna på honom och undrar varför man inte nått resultat med att frita gisslan.

Jag har aldrig känt en sådan ilska och hat mot en person sedan jag föddes. Och jag är 66, jag kan inte minnas att jag [tidigare] känt vad jag känner för den här personen, den j***a Bibi1, det finns inget annat ord för honom, säger demonstranten Daphna Cohen till CNN. Det framgår inte om hon har anhöriga bland offren.

FrihetsNytt kunde tidigare i veckan rapportera att flera israeliska medier lagt skulden för attacken på Netanyahu.

  1. Smeknamn på Netanyahu []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter