Jan Blomgren: ”Därför har vi en elkris i Sverige”

Kärnfysikern Jan Blomgren och riksdagskandidaten Jessica Stegrud (SD) förklarar på ett pedagogiskt sätt hur elkrisen uppkommit.

Jan Blomgren är företagare, tidigare professor i kärnfysik och 2009-2013 föreståndare för Svenskt kärntekniskt centrum vid Vattenfall. Han är också en frispråkig debattör som tidigare deltagit på Svenska bok- och mediemässan och diskuterat energikrisen i Frihetsnytt.

I den aktuella filmen, publicerad av Riks i mitten av september, förklarar han med en rad exempel hur Sveriges hittills välfungerande energiproduktion har lagt grunden för vårt välstånd. Den svenska energiindustrin byggdes upp via ”det vita kolet” – vattenkraften, förklarar han. Bara en handfull länder har möjlighet att ha så mycket vattenkraft som vi har.

Vattenkraften hade dock en gräns och där kom kärnkraften in på 1960-talet. Blomgren förklarar att den dominerande tekniken för kärnkraft idag kallas för lättvattenreaktorer, som utgör 85 procent av all kärnkraft i världen idag.

– Det finns tre länder som har utvecklat sådan teknologi. Det var USA, det var Sovjetunionen och det var Sverige. Vi var de enda förutom supermakterna som klarade av att utveckla sådant själva. Den ingenjörspositionen hade Sverige på den här tiden. Och sedan byggde vi, på sin tid, världens största kärnkraftsprogram. Om man tittar på hur mycket el per person som man hade låg Sverige etta från mitten av 1980-talet tills ganska nyligen. Det här gav nästa boost åt Sverige – massor av högvärdig och billig el, och det har varit grunden för det svenska välståndet.

Medan Blomgren står för de tekniska svaren till hur den svenska elkrisen uppkommit, förklarar Jessica Stegrud de politiska besluten som legat till grund för den – i synnerhet hur den så kallade miljörörelsen i allians med socialdemokrater har slagit ner på och till slut lyckats avveckla kärnkraften i Tyskland och Sverige. Den tyska elkrisen är nämligen i högsta grad Sveriges på grund av att vi handlar el på samma marknad.

Videon slår hål på ett flertal vanliga missuppfattningar om kärnkraft och elkrisen och är mycket sevärd i sin helhet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter