Jätteläcka av lösenord – är du en av de som kan bli hackad?

Flera miljoner lösenord till sociala medier och andra tjänster har läckt till kriminella hackare. Är du en av de drabbade? Då är det ett antal åtgärder som du bör vidta.

Uppemot 70 miljoner lösenord till olika konton ska ha läckt och nu finns risken att dessa kan användas av kriminella. Det ska bland annat röra sig om sociala medier som Facebook, strömningstjänster som Netflix och betaltjänster som PayPal, rapporterar Ekot.

IT-säkerhetsexperten David Jacoby intervjuas av både Ekot och Aftonbladet, där han kommenterar läckan, vad den kan innebära och hur man bör agera.

– Eftersom vi har Bank-id i Sverige finns det ingen möjlighet att komma över besparingar på det sättet, men vi ser en extrem ökning av bedrägerier där cyberkriminella använder andras identitet på till exempel Facebook för att kommunicera med kompisar eller familj och skriva ”jag sitter fast här, kan du swisha 500 spänn”, säger han till Aftonbladet.

Jacoby rekommenderar alla att söka efter sin mejladress på sidan haveibeenpwned.com för att se om man finns med i läckan och hur man kan påverkas. Man kan även gå in på Stöldskyddsföreningens hemsida.

Detta bör du göra

Den som vill skydda sig mot att bli hackad bör framförallt byta lösenord på sina konton. Se då till att använda svåra lösenord och att inte använda samma på flera ställen. Det finns lösenordsgenererare på internet som skapar långa och svåra lösenord som du kan använda.

Dessutom bör man aktivera tvåfaktorsautentisering vid inloggning. Det innebär att det krävs mer än ett lösenord för att kunna logga in. Det kan röra sig om att du får en sms-kod till din mobil som du måste fylla.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter