John Cleese – Nej, jag kommer inte ta bort någon scen

Komedilegenden John Cleese tillbakavisar nyheten att han kommer censurera den berömda Loretta-scenen från Life of Brian. Det ska röra sig om en felcitering, som okontrollerat spreds i media.

Den berömda scenen med ”Loretta” från filmen Life of Brian, en av den brittiska humorgruppen Monty Pythons mest berömda, hyllade men också kontroversiella produktioner, kommer inte att censureras. Det säger en av gruppens medlemmar, skådespelaren och legendariske komikern John Cleese, rapporterar Fox News.

Den 22 maj rapporterade Frihetsnytt att en scen ur filmen skulle censureras bort i kommande produktioner. Där skildras hur ledargarnityret i People’s front of Judea (sv. ”Folkfronten i Judéen”) diskuterar huruvida man ska utöka kampen mot den romerska ockupationen av Judéen (dagens Israel och Palestina) genom att kräva att män ska få föda barn, efter att medlemmen Stan (Eric Idle) bestämt sig för att bli kvinna och kalla sig ”Loretta”, eftersom han ”vill ha barn”. Något som gruppens ledare Reg (John Cleese) starkt ifrågasätter och anklagas för att ”förtrycka” Stan.

Det visar sig att nyheten bygger på en felcitering av Cleese. Under ett framträdande utanför London hade Cleese berättat att han skulle sätta upp en scenshow på Londons West End, baserad på Life of Brian. Han hade då blivit rådd av skådespelarna att ta bort ”Loretta”-scenen, eftersom den kunde anses vara ”transfobisk”. På det hade Cleese svarat att han inte tänkte göra något sådant, men tydligen hade en i publiken kontaktat en journalist, varpå en felcitering av Cleese spreds i media.

I ett inlägg på Twitter skriver Cleese: ”Konstigt nog hörde ingen brittisk media av sig för att stämma av det med mig.” Källan som Frihetsnytt utgick ifrån, Daily Mail, verkar nu ha rättat till sin rubrik från ”John Cleese is forced…” (sv. ”John Cleese tvingas att…”) till ”John Cleese is advised…” (sv. ”John Cleese råds att…”).

Skulle inte ha varit första gången den censurerades

Faktum är att Life of Brian sedan tidigare genomgått censur. En scen som utgjorde en skarp kritik mot Israels behandling av palestinier klipptes bort innan filmen lanserades. I scenen träffar huvudpersonen Brian (Graham Chapman) på Otto (Idle), ledaren för Judean People’s Front (sv. ”Judeiska Folkfronten”, en konkurrerande gruppering till People’s Front of Judea).

Otto är klädd i tysk pickelhuva (som användes inom den tyska militären fram till och med första världskriget), har en kraftig tysk dialekt och bär en symbol föreställande en Davidsstjärna med piggar i medurs riktning. Med andra ord, en Davidstjärna framställd som ett hakkors.

Otto talar engagerat om att Messias är ”ledaren som ska rädda Israel genom att rensa landet på icke-judisk avskräde. Göra det rent. Inga utlänningar, inget slödder, inga zigernare!” En tydlig referens till Hitler. Det har inte framkommit huruvida scenen klipptes bort på grund av påtryckningar, men verkar ha varit ett uttryck för självcensur i ett tidigt skede, eftersom flera av Monty Python-medlemmarna var obekväma med hur den skulle uppfattas.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter