Kampen mot facket – SD:are berättar i exklusiv intervju

Mats Fredlund är sverigedemokraten som fackförbundet Transport desperat vill bli av med. Med anledning av att fackförbundet nu överklagat till Europadomstolen, för att kunna utesluta honom, har Frihetsnytt kontakta Fredlund för en exklusiv intervju där han berättar om den kamp mot politisk diskriminering som han utsatts för.

Vad är din kommentar till att Transport nu går till Europadomstolen?

Jag tycker att det är en ren djävla diktatur. Det är inte mänskligt så som de beter sig.

Tror du att de kommer att få ett annorlunda utfall den här gången?

Om de får det, så att de kan välja sina medlemmar, så hoppas jag verkligen att alla LO-medlemmar börjar se över nya fackförbund, för det är inte normalt beteende som de uppvisar.

Du har ju fått rätt i alla tidigare instanser, från tingsrätten upp till Högsta domstolen. Vad tror du att Transport hoppas på att uppnå den här gången?

De är ju ute efter att de ska få välja vilka personer de vill ha som medlemmar. Vad ska man då med ett fackförbund till? Fackförbunden ska ju vara helt opolitiska. De ska ju värna mig som arbetstagare. Men som de håller på och beter sig, det är ju kaos, fullständig katastrof.

Varför är de beredda att ta det ända upp till Europadomstolen bara för att bli av med dig?

Jag vet inte. Det är som någon djävla diktaturgrej de har för sig. Om man tar vilka politiska länder som helst. Som Ryssland, en riktig diktatur, inte ens där var det sådan diktatur som det är inom LO.

Och det är socialdemokrater som styr där? Och de har inte uppskattat att en sverigedemokrat får det förtroende och det stöd som du har fått?

Nej, de har vägrat att acceptera det. Jag tycker att det är en skandal.

Märker du av att det är en trend överlag inom fackförbunden, både Transport och andra LO-förbund, att man överger Socialdemokraterna till förmån för Sverigedemokraterna?

Jag tror att det var Handels som hotade med uteslutning.

För att det var så många som stödde Sverigedemokraterna?

Ja. Om de vinner i Europadomstolen, att de får välja sina medlemmar, då hoppas jag verkligen att svenska folket tar och tänker till om vad man är ute efter.

Om de, mot all förmodan, skulle vinna, vad tänker du då att man bör göra gentemot Transport? Bör man lämna förbundet och starta ett nytt?

Det har ju kommit något nytt, Arbetstagarna har jag för mig att de heter. Jag hoppas verkligen att alla går över till ett sånt förbund, där man är oberoende till politiska ställningstaganden. Jag anser att facket inte ska styra och ställa över min politiska åsikt.

Jag är med i ett fackförbund för att ha ett skydd och en trygghet gentemot arbetsgivaren. Det ska skita fullständigt i vad jag tycker politiskt.

Sen att det är övervägande socialdemokrater som styr och ställer. De ska vara glada över att jag, som sverigedemokrat, vill ge mina pengar åt dem.

Så jag hoppas verkligen att de får igenom det i Europadomstolen, så att svenska folket kommer att börja reagera.

Så det skulle kunna vara en väckarklocka för hur fackförbunden beter sig, om Transport skulle vinna?

– Jajemän.

Hur har de övriga inom Transport, både övriga medlemmar och andra toppar, utöver de driver överklagandet, förhållit sig till detta?

Lars Mikaelsson, ordförande för Transport, han leker inte med egna pengar i den här frågan. Jag har lekt med egna pengar. Det är mer än en natt som jag legat sömnlös och funderat över hur det kommer att gå. Nu när det gick upp i hovrätten, då räknade jag med att jag skulle få två miljoner i skulder om jag förlorade. Alltså pengar som jag skulle ligga ute med.

Men i och med att jag vann i tingsrätten och hovrätten, så slapp jag de kostnaderna. Jag har ju klarat mig därifrån. Men hade jag förlorat, då hade det kostat mig två miljoner. Så jag har ju varit orolig för att konkursen ligger djävulskt nära. Jag har varit sjukskriven sen januari för utbrändhet, då jag gick in i väggen.

Upplever du att du har fått mycket stöd, både från kollegor, från partiet [Sverigedemokraterna] och från allmänheten?

Jag har fått ganska mycket feedback från allmänheten, på bland annat Facebook. Men jag är ändå väldigt ensam i fajten i sig. För jag får ju ta alla konsekvenser själv. Det är ju ingen annan som får ta dem. Så det har varit djävulskt tufft.

Har du några tips på vad man bör göra om man, som sverigedemokrat eller har avvikande åsikter, hotas av uteslutning ur facket på grund av ens åsikter? Vad rekommenderar du då att man gör?

Jag tycker att man ska stå upp för den person man är. Jag skiter fullständigt i vilka politiska åsikter du har. Det spelar ingen roll om du är vit, brun, gul, röd eller vad du nu är. Alla människor har samma värde.

Men fackförbund ska inte ha någon politisk åsikt. Alla ska få vara medlemmar. De ska jobba för mig som arbetstagare, inte vilken politisk åsikt jag har.

Är det någon människa som känner sig utsatt, då kan du direkt ge dem mitt telefonnummer. För jag backar inte. Jag har kört ett race nu och jag kör ett race till om det behövs.

Föreningslivet i sin helhet, det spelar ingen roll om det är ett fackförbund eller något annat. De ska bara hålla käften [om folks åsikter] och acceptera att alla har rätt att vara medlemmar. Så jag backar inte en millimeter och går hur långt som helst för att bevisa att de har fel.

Om det är någon person som befinner sig i samma sits som Mats har gjort, är det bara att höra av sig till Frihetsnytt, så förmedlar vi kontakten till Mats för råd och hjälp.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter