Kärnkraftsvän till Vattenfalls styrelse

Statliga Vattenfall får nu nya politiska direktiv och ska verka för ny svensk kärnkraft, i stället för att lägga ner den. En utnämning av en meriterad tekniker och kärnkraftsvän är ett led i den processen. Han har en del att säga från sitt perspektiv.

Statliga bolag – politiskt inflytande

Det blir ofta kontroverser kring utnämningar till styrelser i statliga bolag.

Den regering som tillträdde 2014 hade till exempel mycket bråttom att försöka lägga ner all svensk kärnkraft och utnämnde bland annat kärnkraftsmotståndaren Tomas Kåberger till Vattenfalls styrelse, som Expressen kan berätta.

Ytterst är det förstås så att regeringen har det yttersta ansvaret för de statliga bolagen och även för deras styrelser, på egen politisk risk inför den dag när väljarna ska fälla sin dom.

Tung kärnkraftsförespråkare väljs in

Ingemar Engkvist var tidigare vd för WANO.

Efter att styrelsen och det politiska klimatet dominerats av en fientlig inställning mot kärnkraft har pendeln sedan en tid tillbaka istället kraftigt svängt åt andra hållet till fördel för kärnkraften.

Ingemar Engkvist som är en mycket meriterad tekniker och akademiker, kommer att väljas in till styrelsen. Engkvist är filosofie doktor i kärnkemi med fokus på omhändertagande av radioaktivt avfall och har en positiv inställning till svensk kärnkraft, även nyprojekterad sådan.

Engkvist har även varit vd för intresseorganisationen World Association of Nuclear Operators som har hand om att kontrollera säkerheten i ungefär 450 reaktorer i världen, däribland samtliga i Sverige. Totalt har han över 30 års erfarenhet.

Engkvist kan hjälpa Sverige att uppnå målen

Att Ingemar Engkvist väljs in i styrelsen för statliga Vattenfall visar att regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna menar allvar med att försökta få ordning på svensk energipolitik.

Målet som Tidöpartierna satte upp var att på allvar undersöka om Sverige kan återinföra kärnkraft. Och är det så, vill de veta hur man gör det snabbast och på bästa sätt.

En person som Engkvist har de meriter som krävs för att uppnå målet och själv tycker han inte att det är ett dugg konstigt.

– Vattenfall driver redan 5 reaktorer och har direktiv att vidga kärnkraften. Det kan väl knappast vara negativt att ha kärnkraftskompetens i styrelsen då, säger Engkvist till Tidningen Näringslivet.

Verkar inte ta hänsyn till hur det var förr

Lise Nordin. Foto: Sveriges riksdag.
Lise Nordin. Foto: Sveriges riksdag.

Ingemar Engkvist rättar sig inte efter den mall med påtvingad tystnad och politisk disciplin, som infördes av Miljöpartiet gällande kärnkraften, sedan miljöpartiets Lise Nordin beordrade Vattenfalls VD Magnus Hall att vara tyst eller få sparken, vilket SvD rapporterade 2015.

Engkvist pratar frimodigt om att det är nonsens det som kärnkraftsmotståndarna vill ha det till att ”marknaden lade ned kärnkraften” – istället säger han sanningen.

Det var den kraftigt höjda effektskatten på just kärnkraft som ledde till nedläggning av reaktor efter reaktor. Det var det som orsakade elkrisen, med kulmen december 2022, när elkraftleverantörerna satt med handen på knappen om eldistributionen skulle behöva börja stängas av områdesvis.

– Det stämmer att reaktorerna stängdes av kommersiella skäl, men orsaken till beslutet var effektskatten på kärnkraft som politikerna höjde i flera omgångar. Vid tillfället utgjorde kärnkraftsskatten så mycket som en tredjedel av produktionskostnaden. Därför stängdes reaktorerna, säger Ingemar Engkvist till Tidningen Näringslivet.

Engkvist har god koll på historian

Historiskt konstaterar han också att praktiskt taget alla strålningsrelaterade dödsfall, orsakade av kärnkraft, kommer från sovjetiska Tjernobyl. Samt att ingen dog av strålning i Fukushima. Alla dödsfall i Fukushima orsakades däremot av tsunamin som orsakade olyckan – ett svagt skäl för att stänga ner exempelvis världens säkraste och mest välskötta kärnkraft, den tyska, något som dock ändå blev fallet. Av politiska skäl.

Dessutom anger han en uppgift som ger anledning till eftertanke: per terawattimme har vindkraften dödat fler människor än kärnkraften.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter