Kasselstrand om samarbetspartiet som röstade nej till Nato-medlemskapet

Det ungerska partiet Mi Hazánk, som finns representerade i parlamentet, gjorde ett tappert försök att stoppa Sverige inträde i Nato. En av partiets ledamöter säger att de inspirerades av det svenska partiet Alternativ för Sverige. Frihetsnytt har talat med partiledaren Gustav Kasselstrand.

Nyligen röstade det ungerska parlamentet ja till ett svenskt Nato-inträde – efter mycket om och men. Det var dock inte alla parlamentsledamöter som röstade ja. Sex ledamöter från partiet Mi Hazánk (Vårt hemland) röstade nej till vad man menar är början på ett tredje världskrig. Partiledaren Elod Novák sa följande under omröstningen:

Dóra Dúrá. Foto: Wiki/jobbik.hu

– Det är endast Vårt hemland som förespråkar ett veto på vägen mot ett tredje världskrig.

I sociala medier skriver parlamentsledamoten Dóra Dúrá att man fört samtal med sitt samarbetsparti i Sverige, Alternativ för Sverige (AFS).

”Våra svenska allierade, AFS, bad ungrarna att inte ge efter för globalistiska påtryckningar och låta Sverige bli en militär marionett till USA.”

Kasselstrand: Lyft fram hur odemokratisk ansökan var

Till Frihetsnytt säger AFS partiledare Gustav Kasselstrand att han givetvis har framfört att hans parti är emot ett svenskt Nato-medlemskap.

– Jag talade på Mi Hazánks valupptakt i Budapest den 27 januari. Givetvis var jag då tydlig med att Alternativ för Sverige starkt motsätter sig svensk Natoanslutning. Jag lyfte även fram flera besvärande omständigheter, så som löftesbrottet av politikerna, avsaknaden av debatt och folkomröstning, samt DCA-avtalet med USA. Men varken jag eller partiet har försökt påverka Mi Hazánk. Vi är nationalister och låter våra samarbetspartier i andra länder själva forma sin politik, säger Kasselstrand och fortsätter:

– Mi Hazánk har dessutom varit emot Natoutvidgningen från första början så de skulle ha röstat likadant oavsett. Det jag har bidragit med är att Mi Hazánk fått höra direkt av ett svenskt politiskt parti hur forcerad och odemokratisk Sveriges ansökan var. Jag hoppas att de lyfter fram detta i debatten framöver.

Kasselstrand säger även att han tror att Mi Hazánk kommer växa stort eftersom partiet så tydligt ställer sig emot krigshets:

– Sedan de tog plats i parlamentet med 6 procent av rösterna, har de mer än dubblat sitt stöd i opinionen. Det skulle inte förvåna mig om Mi Hazánk fortsätter att stiga i popularitet, tack vare att de står för diplomati och fredsförhandlingar snarare än upptrappning och krigshets.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

3 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter