Kinberg Batras skandaler avslöjar allvarlig kultur inom Moderaterna

Skandalerna hopar sig för landshövdingen och tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra, som på flera sätt grovt misskött sin roll. Nu uttalar flera tunga namn inom Moderaterna att hon bör avgå, samtidigt som de avslöjar något allvarligt med partikulturen.

Frihetsnytt har i flera artiklar rapporterat landshövdingen för länsstyrelsen i Stockholm, Anna Kinberg Batras många skandaler på myndigheten. Tidigare har ett par företrädare för Moderaterna (M), det parti som hon var partiledare för 2014-2017, tagit ställning för att hon ska avgå.

Bo Frank. Foto: Region Kronoberg
Bo Frank. Foto: Region Kronoberg

”Håller varandra om ryggen”

Ändå har det varit förhållandevis tyst från flera företrädare inom partiet och nu framkommer det varför. Bo Frank, som tidigare suttit i riksdagen för M och är kommunordförande i Växjö kommun, berättar om en allvarlig partikultur för Aftonbladet.

– Den interna partikulturen är sådan att man håller tyst och uttalar sig inte. Så är det i alla partier. Jag tycker det är stötande att man håller varandra så mycket om ryggen. Jag har inte träffat någon moderat som tycker Anna Kinberg Batra har gjort det här bra. Det är synd. Jag tycker att hon förtjänade den här fina posten, säger han.

Rädsla leder till tystnad

Att Frank väljer att uttala sig är för att han inte känner någon oro för att förlora sina uppdrag.

– Alla håller tyst men jag behöver inte vara rädd för att inte bli omvald. Jag har varit politiker i 50 år Jag har suttit i riksdagen, jag har varit kommunalråd och borgmästare. Idag är jag ersättare i kommun- och regionpolitiken.

Klagar, men lyder ändå

Att politiker inom M är rädda för partistyrelsen framkom inför omröstningen om den kontroversiella könsbyteslagen tidigare i april. Där gick partiledaren, statsminister Ulf Kristersson ut och hotade med partipiskan. Den som trotsade partistyrelsen skulle förlora sina uppdrag.

Trots att det var tydligt att det fanns ett enormt motstånd inom M mot lagen, var det bara en politiker som vågade rösta mot partilinjen. Alla andra föll till föga.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter