Kinesisk forskare: Utesluter inte labbläckage

Även en framstående kinesisk forskare, tidigare knuten till den kinesiska regeringen, säger att man inte kan utesluta att covidviruset läckte ut från ett laboratorium. Kan även sanningen om virusets härkomst vara på väg att läcka ut?

Den världsledande virologen och immunologiprofessorn George Gao, tidigare chef för Kinas centrum för sjukdomskontroll, hade en nyckelroll i försöken att spåra den så kallade pandemins ursprung. Han öppnar nu för att viruset kan ha läckt från ett laboratorium och säger i en intervju med BBC Radio att:

– Man kan alltid misstänka vad som helst. Det är vetenskap. Uteslut inte någonting.

Gao, som gick i pension förra året och nu är vice ordförande för National Natural Science Foundation of China, tillägger att den kinesiska regeringen kan ha tagit teorin om laboratorieläckage på större allvar än vad dess officiella uttalanden antyder, eftersom någon form av formell undersökning av Wuhan-laboratoriet genomfördes.

Det är det första erkännandet av att någon form av statlig undersökning har ägt rum, men även om professor Gao säger att han inte har sett resultatet, har han hört att laboratoriet fick godkänt vid kontrollen.

Kinas regering avfärdar labbläckageteorin

Kinas regering avfärdar dock alla antydningar om att sjukdomen kan ha uppstått i ett laboratorium i Wuhan eller för övrigt på en matmarknad. De har istället drivit en egen märklig, icke underbyggd teori att det ska ha kommit in i landet via förpackningar för frysta livsmedel.

Professor Gaos kommentarer kan ses som den mer vetenskapliga versionen av den ståndpunkten, eftersom han inte utesluter någon av dem. Båda baseras på idén om brist på bevis.

– Vi vet verkligen inte var viruset kom ifrån… frågan är fortfarande öppen, säger professor Gao till BBC.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter