Kungen firar 50 år på tronen

Idag är det exakt 50 år sedan kung Carl XVI blev Sveriges kung, vilket firas och uppmärksammas under helgen.

När Sveriges förre kung, Gustaf VI Adolf, avled klockan 20:35, lördagen den 15 september 1973, var det hans sonson kronprins Carl som tog över kungatiteln, då under namnet Carl XVI Gustaf.

Idag, den 15 september är det exakt 50 år sedan han blev kung av Sverige och det kommer att firas under den kommande helgen.

Kungens trontal den 19 september 1973.

Under fredagskvällen hålls en jubileumsbankett i Rikssalen på Kungliga Slottet i Stockholm, där representanter från de övriga nordiska kungahusen, samt statsöverhuvuden från övriga Norden, tillsammans med representanter för flera olika områden i svensk offentlighet deltog.

Banketten inleddes med ett välkomsttal, där kungen såg tillbaka på åren som kung. Han hyllade framförallt sin familj, sin farfar som jobbade ända till slutet och drottning Silvia, som har stått vid hans sida.

Jag vill rikta ett stort och varmt tack till er och till alla de svenskar, som har visat så mycket stöd under alla år. Förtroende och uppskattning för mitt arbete under, ja, 18 262 dagar som har flutit sedan dess.

Sedan den 26 april 2018 blev kung Carl XVI den regent som suttit längst på Sveriges tron. Rekordet hade då hållits sedan 1364 av Magnus Eriksson, som regerade över Sverige 44 år och 222 dagar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter