Kungen tar politiskt ställning (!)

Trots att kungen inte ska ta ställning i politiska frågor har han precis gjort det – men denna gång hyllas han för ställningstagandet av makten eftersom det var ”rätt” politiskt åsikt.

Det finns ingen lag som säger att kungen inte får uttala sig i politiska frågor, men en väletablerad och odefinierad norm säger att han ska hålla sig neutral i samhällsfrågor med partipolitisk laddning.

När Kung Carl Gustaf vid tidigare tillfällen tagit ställning i politiska frågor har media gått till motattack och kritiserat kungen hårt.

När Nobelstiftelsen beslutade att bjuda in ambassadörer från Ryssland, Vitryssland och Iran till prisceremonin tog dock kungen ställning och riktade kritik mot beslutet, genom att ställa sig tveksam att komma på mötet om ambassadörerna kom. När Nobelstiftelsen därefter upphävde beslutet och återigen portade ambassadörerna kommenterande kungen att beslutet var ”rätt”.

Denna gång uteblev attackerna mot kungens ställningstagande eftersom kungen uttalade sig om ”rätt” politisk åsikt som passar in i mediernas egna hets mot Ryssland.

Tobbe: Utan någon som helst tvivel fel

Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt
Tobbe Larsson. Foto: Frihetsnytt

Tobbe Larsson, politisk kommentator, kommenterar kungens uttalande som han anser är helt och hållet fel.

Vad är din kommentar till kungens uttalande?

– Att det är ett tydligt politiskt ställningstagande även om han ”bara” svarat att han tycker att beslutet att inte bjuda in ambassadörerna är rätt.

Anser du att kungens ställningstagande är fel?

– Det är utan någon som helst tvivel fel då kungen inte ska ta ställning politiskt. Han ska vara representant för hela folket och ska inte göra politiska ställningstaganden. Detta är samtliga partier överens om och kungen har vid flera tillfällen tidigare blivit kritiserad när han tagit politiskt ställning. Kungen ska representera Sverige på ett positivt och neutralt sätt och överlåta till politikerna att ta hand om politiken.

Varför protesterar inte medierna som de tidigare gjort?

– Därför att nu säger han en sak som makten och finanseliten håller med om och då tycker de bara att det är bra att få kungens stöd. Kungen skapar legitimitet genom sitt uttalande.

Vad anser du om kungen och hans makt i Sverige?

– Personligen tycker jag att om vi hade haft en bra kung så ska han få mer politiskt makt och få rätt att uttala sig politiskt. Men det har inget med saken att göra i detta fall, då man ska titta på vad som gäller i dag. Idag ska han vara neutral och inte lägga in sina personliga åsikter och tills detta ändrats är det detta han ska förhålla sig till.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter