Läskföretag kan ha påverkat hälsorekommendation

Världshälsoorganisationen(1) (WHO) utfärdar många rekommendationer om mediciner och livsmedel, och anses som en tung auktoritet på sina expertområden. Nu konstateras det dock att en utredning, som kommit fram till graverande uppgifter om sötningsmedlet aspartam, trots det inte fick något inflytande på WHO:s rekommendationer. Dessutom hade personer knutna till Coca-Cola inflytande på skeendet.

Utredning om aspartam

Göteborgs-Posten skriver om en utredning om sötningsmedlet aspartam som kommit fram till kritiska ståndpunkter om medlet. Vid ett publiceringstillfälle kom det fram att aspartam kunde vara cancerframkallande, och vid ett senare tillfälle att det inte hjälper att ersätta socker med aspartam för viktnedgång. Diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar pekades också ut som möjliga risker med aspartam.

Utredning påverkade inte rekommendationer

WHO:s rekommendationer, som väger tungt för läkemedels- och livsmedelsmyndigheter världen över, kom dock inte att påverkas av utredningens slutsatser, utan rekommenderade nivåer för aspartam fick ligga kvar när frågan prövades av panelen JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives ), som har i uppdrag att besluta om substansnivåer i livsmedel.

Den ideella konsumentorganisationen US Right to Know konstaterade i sammanhanget att sex av panelens 13 ledamöter hade koppling till Coca-Cola genom tidigare eller nuvarande anknytning till The International Life Sciences Institute (ILSI), som sponsras av läskfabrikanter, bland annat Coca-Cola som också var medlem i organisationen fram till 2021.

Frihetsnytt har tidigare uppmärksammat liknande händelser, där viktiga beslut påverkas av parter som inte är oberoende av frågan som beslutas och kommer att fortsätta att belysa dessa frågor.

(1) WHO/Världshälsoorganisationen/World Health Organization, är en FN-organisation med ansvar för hälsa på ett internationellt plan. WHO:s ord väger fortfarande tungt för många, även om organisationen också tappade förtroende hos många under Covid19-krisen.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter