Ligger Kina bakom protester i väst?

Ett digitalt nätverk i Kina anklagas för att ha styrt upp protester i västvärlden, samt etablerat medieföretag för att kunna sprida desinformation. Arne Weinz kommenterar nyheten, vad som kan vara sant, hur sådana påståenden utnyttjas samt om andra underrättelsetjänster agerar på ett liknande sätt.

Ett Kinabaserat nätverk ska ha försökt driva på splittringar i västvärlden genom att på olika sociala medier uppvigla folk att demonstrera och protestera mot makten. Meta, som äger både Facebook och Instagram, hävdar att flera sidor och grupper på de sociala medierna använts för att slå split i väst, rapporterar AFP.

Samtidigt som det kan finnas geopolitiska skäl för utländska aktörer att påverka oppositionen i olika länder som man är politiska motståndare till, så brukar framförallt Ryssland, men i viss mån även Kina, användas som ett sätt att avfärda protestyttringar mot etablissemanget.

Både fri media och nationalistiska partier och organisationer brukar anklagas av etablissemangsmedia för att gå Rysslands och Vladimir Putins ärenden, för att på det sättet underminera den legitima kritik som framförs mot makten.

Frihetsnytt har talat med entreprenören och författaren Arne Weinz om detta och huruvida det finns någon sanning i att Kina blandar sig i proteströrelser, eller om nyheten är ett försök att misstänkliggöra kritik mot makten.

Se hela intervjun ovan!

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter