Londonborna rasar när staden blir miljözon

Hela London ska omvandlas till en miljözon – vilket bland annat betyder att 2 750 övervakningskameror ska installeras för att hålla koll på de förare som kör bilar som inte uppfyller de ”nödvändiga utsläppskraven”. Enligt en ny lag måste bilister betala en avgift på cirka 170 kronor per dag om miljökraven inte uppfylls. Det nya tilltaget från stadens borgmästare Sadiq Khan har dock inte tagits emot väl – och redan nu har över 300 övervakningskameror blivit stulna eller vandaliserade.  

I ett nytt steg för att tackla vad man kallar för ”stadens allvarliga luftföroreningsproblem” har hela London nu omvandlats till en omfattande miljözon, enligt en kontroversiell lag föreslagen av borgmästare Sadiq Khan.

Sadiq Khan. Foto: Wikipedia/ US Embassy London
Sadiq Khan. Foto: Wikipedia/ US Embassy London

Denna åtgärd, som tidigare enbart gällde stadens kärna, har nu utökats för att omfatta även ytterförorterna. Lagen kommer att omfatta alla 9,5 miljoner londonbor.

”Nödvändigt för att skydda” londonborna

Borgmästare Sadiq Khan beskriver beslutet som svårt men nödvändigt. Enligt honom resulterar luftföroreningar i ungefär 4 000 för tidiga dödsfall varje år i London.

I en exklusiv intervju med Sky News sa Khan att beslutet var nödvändigt för att skydda stadens invånare och framtida generationer.

Bilägarna pumpas på ännu mer pengar

Han påpekade att åtgärdens syfte är att minska utsläppen och förbättra luftkvaliteten i hela staden. Som en del av denna lag måste bilister vars fordon inte uppfyller de nödvändiga utsläppskraven nu betala en avgift på 12,5 pund per dag, motsvarande cirka 170 kronor, för att undvika potentiella böter på flera tusen kronor. 

För att övervaka efterlevnaden har en ambitiös plan satts i verket för att installera 2 750 övervakningskameror runtom i staden, enligt uppgifter från BBC.

Londonpolisen har dock rapporterat att över 300 kameror redan har blivit vandaliserade eller stulna, vilket tyder på att beslutet inte har tagits emot väl av londonborna.  

Rishi Sunak. Foto: Wikipedia/ HM Treasury
Rishi Sunak. Foto: Wikipedia/ HM Treasury

Kritiseras av premiärministern

Khan har stött på stark kritik från oppositionspartiet Tory samt från vissa av hans egna partikamrater gällande den kontroversiella miljölagen.

Kritikerna ifrågasätter beslutets ekonomiska konsekvenser och påpekar att det kan belasta framför allt de som inte har råd att uppgradera sina fordon för att möta de strängare utsläppsnormerna.

Lagen kritiseras även av premiärminister Rishi Sunak, som även han påpekar att miljöavgifterna kommer att drabba arbetande familjer hårt.

Kritik mot om det ens finns ett klimathot

Övervakningsåtgärderna menar Londons borgmästare är en viktig åtgärd för att bekämpa det så kallade klimathotet.

Redan år 2019 skrev dock 500 forskare och experter ett brev till FN:s generalsekreterare António Guterres där de menar att det inte råder någon klimatnödsituation. De stödjer sina påståenden med hänvisningar till klimatmodeller och koldioxidutsläpp. 

António Guterres. Foto: Wikipedia/ Presidenza della Repubblica
António Guterres. Foto: Wikipedia/ Presidenza della Repubblica

Brevet uttrycker oro över den framväxande klimatalarmismen och betonar vikten av att upprätthålla en vetenskapligt balanserad debatt. Forskarna krävde dessutom ett möte där båda sidor av klimatdebatten ges möjlighet att komma till tals och presentera sina argument, men något sådant möte har inte blivit av.  

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter