Lyckat avelsarbete räddar unik svensk hästras

Den enda unikt svenska hästras som finns har nu fått sin framtid säkrad, tack vare att det finns medlemmar av rasen som tidigare skeppats till Amerika. Nu har en svensk hingst gjort en stor insats

Gotlandsrusset, den enda svenska ponnyrasen, har länge varit hotad som ras, men efter ett lyckat avelsarbete kan man nu börja se fram emot rasens överlevnad, rapporterar SVT.

När svenskättlingar i början av 1950-talet ville börja starta avel med det svenska gotlandsrusset, skeppades ett sjuttiotal russ till Amerika. Samtidigt tunnades emellertid den svenska avelsbasen ut.

Lyckat initiativ

I dag är rasen rödlistad i Sverige och riskerar att dö ut. Hästuppfödaren Alf Johansson från Långasjö utanför Emmaboda ville göra något åt detta och skickade därför hingsten Öjvind till USA 2021 för att han skulle betäcka de emigrerade russens avkommor.

Detta visade sig vara väldigt lyckat. I dagarna har fyra av Öjvinds avkommor kommit till Sverige. Alf Johansson är stolt över resultaten och menar att detta är något unikt.

Elisabeth Ljungstorp, premieringsförättare på Svenska hästavelsförbundet menar att ett viktigt delmål med att bredda avelsbasen nu nåtts.

Jätteviktigt att bevara gotlandsrusset”

På frågan om hur viktigt det är att bevara gotlandsrusset svarar Ljungstorp att rasen utgör ett kulturarv.

– Det är jätteviktigt, det är ett kulturarv. Det är en genbank och en lantras som har funnits och som ska finnas, precis som andra lantraser från andra djurslag, säger hon till SVT.

Gotlandsrusset är en mycket gammal helsvensk ponnyras som härstammar från Gotland. Den har funnits på ön sedan järnåldern. Rasen är tålig, lättfödd och frisk, samt en uppskattad ridponny.

Så länge man känt till har russen levt i ett vilt eller halvvilt tillstånd i Gotlands skogar. I dag går russen halvvilda på Lojsta hed.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter