M-källor: ”Kan vara slutet för Kristersson”

Stormen inom Moderaterna och mot statsminister Ulf Kristersson har inte lagt sig. Istället verkar den ha tilltagit i styrka. Nu avslöjar en källa inom partiet de dubbla budskap som Kristersson har sänt och flaggar för att det kan innebära slutet för hans roll som partiledare.

Frihetsnytt har i flera artiklar skrivit om turbulensen inom Moderaterna (M) med anledning av den kommande nya könsbyteslagen. En överväldigande majoritet av partiets företrädare, både i riksdagen och på lokal nivå, motsätter sig lagen.

Under fredagen och tisdagen har krismöten hållits där partiledaren, statsminister Ulf Kristersson, desperat har försökt rädda sitt ansikte och sin auktoritet. Den mest kontroversiella delen av lagförslaget har handlat om att sänka åldersgränsen, från 18 till 16 år, för att få byta sitt juridiska kön ( Den könstillhörighet som står angivet på pappret, däribland myndighetsdokument och id-handlingar. ).

Kristerssons dubbla budskap

Kristersson har aggressivt försökt få de övriga i partiet att rätta sig in i ledet, genom att hota med att ta ifrån folk deras politiska uppdrag. De senaste dagarna har han plötsligt försökt ge sken av att vara kritisk till sänkningen av åldersgränsen. Detta är något som motsägs av källor inom partiet, rapporterar Aftonbladet.

– När han presenterade förslaget på gruppmötet i september så var han mycket tydlig med att det ska vara en 16-årgräns. Han och hans närmaste försöker nu desperat sätta bilden av att det är en kompromiss, det väcker bara ännu mer ilska i partiet, säger en källa, som Aftonbladet beskriver som ”tung”.

Vill desperat rädda sig själv

När det blivit tydligt att Kristersson har en så stor del av partiet emot sig, ser fokus ut att ha flyttats till att desperat rädda hans position. Det pratas om att könsbyteslagen har gjorts till en ”kabinettfråga”, som innebär att Kristersson skulle tvingas avgå som statsminister om han inte kan få igenom den.

– All kritik och frustration finns kvar men nu handlar det om att rädda Ulf Kristersson i detta, sa en källa som var med på fredagens krismöte, till Aftonbladet.

Den 12-13 april arrangerar M konferensen ”Sverigemötet 2024”. Mycket talar för att den pågående krisen i partiet kommer att dominera mötet.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter