Mannen bakom ”Fattig bonddräng” är död

Han gjorde musiken till flera av Astrid Lindgrens filmer och skrev flera av de mest älskade sångerna därifrån. Nu har han somnat in.
Georg Riedel. Foto: Wikipedia/ Arild Vågen/ CC BY-SA 3.0 DEED
Georg Riedel. Foto: Wikipedia/ Arild Vågen/ CC BY-SA 3.0 DEED

Många svenskar har vuxit upp med flera sånger från filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker. ”Idas sommarvisa” har framförts på flera skolavslutningar och många har hört musiken till både Pippi Långstrump och Alfons Åberg.

Mannen bakom dessa var den tjeckiskättade kompositören Georg Riedel. Under söndagen kom nyheten att han somnat in, vid 90 års ålder, rapporterar TT (återgivet här genom Göteborgs-Posten).

Den personliga favoriten

En av hans mest älskade verk, som även ska ha varit Riedels personliga favorit, är ”Fattig bonddräng” från Emil i Lönneberga. Astrid Lindgren skrev texten medan Riedel komponerade musiken. Det är en älskad klassiker som det har gjorts flera tolkningar på, både av Tommy Körberg och Ultima Thule.

Den handlar om det slitsamma liv som bonddrängar levde fram till 1900-talet. Den skildrar både betydelsen av hårt arbete och vördnad inför Gud. Nedan är versionen som framfördes i filmen från 1971 av skådespelaren Björn Gustafsson.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter