Marine Le Pen: ”När jag blir president blir det fred”

Slut på krig och sanktioner – det lovar Marine Le Pen, den franska nationalisten som för närvarande har stöd av 55 procent av väljarna. SD går motsatt väg och dess EU-parlamentariker röstar mest krigiskt av alla svenska partier.

Om Marine Le Pen skulle möta den sittande presidenten Emmanuel Macron i ett presidentval idag skulle hon vinna med 55 procent av rösterna.

Vi skördar vad vi har sått, säger Le Pen, 54, i en intervju med El Pais och en grupp andra internationella massmedier. ”Under presidentkampanjen planterade vi ett extremt seriöst, detaljerat projekt där vi förutsåg en rad problem som ett år senare visade sig vara sant.” Därmed, menar hon, byggde partiet upp den trovärdighet som idag ger utslag i väljarnas stöd.

Från mest hatad till mest älskad

På bara några år har vi gått från att vara det mest hatade partiet i Frankrike till det mest älskade partiet i Frankrike”, säger ledaren för det högerextrema partiet – en beskrivning som hon avvisar.

Le Pen och de församlade journalisterna har två olika uppfattningar om vad ordet ”högerextrem” betyder. För Marine Le Pen är ett högerextremt parti ett som avvisar parlamentarism och använder politiskt våld. För journalisterna är tröskeln avsevärt mycket lägre.

Vi är inte ens högerorienterade, säger Le Pen. ”Vi är nationella. Nationen är det politiska hjärtat i vårt projekt.

Jean-Marie Le Pen, 95-årig nationalistisk kämpe och grundare till franska partiet Front National. Partiet har numera under hans dotter Marines ledarskap bytt namn till Rassemblement National. Foto Wikipedia

Mest härlig bakgrund

Marine Le Pen förnekar inte det förflutna, och inte heller arvet från sin fader Jean-Marie Le Pen, som enligt Le Pais är en ”obotlig högerextremist” och berömd för både antisemitism och främlingsfientlighet.

Jag tycker att det mest hedervärda är att avstå från att göra något urval mellan det som var mindre härligt och det som var mer härligt”, säger hon.

När det gäller hennes pappa, som hon uteslöt från partiet, har de båda sedan dess försonats. ”Han är 95 år gammal, och lyckligtvis har min relation med honom lugnat ner sig. Vi pratar inte om politik längre, så vi blir mindre arga.

Applåderar Macron men inte Meloni

Marine Le Pen förlorade det förra presidentvalet mot Emanuel Macron, men hon är ingen bitter förlorare. Hon applåderar Macron för att han tagit avstånd från USA med avseende på Kina. Samtidigt kritiserar hon honom för att han gör detta i den ”europeiska suveränitetens” namn:

För att det ska finnas suveränitet måste det finnas ett folk, och det finns ingenting sådant som ett europeiskt folk.

Le Pen kommer inte att ta efter en annan framgångsrik kvinna från hennes egen ideologiska sfär, Italiens premiärminister Giorgia Meloni. Meloni är en populist som tog makten genom nationalistisk retorik men som i praktiken lägger Italiens öde i händerna på den globalistiska organisatinen EU.

Jag är fortfarande en EU-skeptiker och för varje dag som går blir jag det ännu mer.

”Varken USA eller Ryssland bör vinna kriget”

Le Pen har i åratal varit den franska politiker som är närmast anknuten till Vladimir Putins Ryssland. När den finansiella eliten och dess bankirer 2014 stängde dörren framför näsan på hennes parti RN (Nationell Samling) fick partiet ett lån på 9 miljoner euro från en rysk bank. Marine Le Pen delar Putins globala vision. Men efter invasionen av Ukraina i februari 2022 har hon tagit ett visst avstånd i denna sakfråga.
Jag tror på nationernas suveränitet: Om Ukraina vill gå med i Nato, om det är deras vilja, ser jag inte vem som kan motsätta sig det.

Hon fortsätter med att ”När en nation som Ryssland attackerar en annan nation och hotar dess suveränitet, finns det ingen möjlig jämvikt, du måste ta ställning”.

Stödjer hon sanktioner? Ja, men inte mot energisektorn.

Växande avstånd till SD

Ukrainafrågan är ytterligare ett skäl till det växande avståndet mellan RN och svenska SD. Sverigedemokraterna har under senare år låtit sig tilldelas en roll som stödparti åt det antinationalistiska lobbypartiet Moderaterna. Nyligen utmärkte sig partiets EU-parlamentariker genom att sätta svenskt rekord i fientlighet mot vårt grannland Ryssland. Europaportalen rapporterade.

En illustration av det senaste 100-årskriget, som under medeltiden rasade mellan Frankrike och England. Enligt Marine Le Pen någonting som bör undvikas, en ståndpunkt som hon är tämligen ensam om bland europeiska politiker. Major C.H. Wylly, 1920

Hundraårskrig eller världskrig

Marine Le Pens förslag till lösning på Ukrainakonflikten är helt motsatt mot den svenska. Hon menar att man, för att hitta en lösning, först måste börja söka efter den. ”Förhandla om fred. Nu.

Hon vill inte se någondera sidan som klara vinnare.

Om Ryssland vinner kriget kommer det att bli katastrofalt eftersom alla länder med en territoriell konflikt kommer att tro att de kan lösa det med vapen, säger hon.

Om Ukraina vinner kommer det att betyda att Nato har gått in i kriget, eftersom jag är övertygad om att Ukraina, utan Natos makt, inte kan besegra Ryssland. Och detta betyder att tredje världskriget har släppts lös.

Om det tredje alternativet:

Om vi fortsätter att långsamt leverera vapen till Ukraina, som vi gör nu, så står vi inför ett nytt hundraårskrig [en långvarig medeltida konflikt mellan England och Frankrike], som, med tanke på de mänskliga förlusterna, vore fruktansvärt.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Det är ett stort dilemma om hur man ska betrakta Ryssland.
    Personligen anser jag att Ryssland leds av en grym o manipulerade ledare. Han är helt i avsaknad av humanitet och är så maktgalen att han gör vad som helst för att få makt. Det sorgliga är att får man bort Putin kommer snart efterföljare av samma skrot o korn.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter