Tekniken för värmepumpar är en energieffektiv metod för temperaturanpassning, och passar bra i omställningen från fossila bränslen, till exempel gas. Svenska företag ligger bra till kompetensmässigt och långt framme på marknaden, vare sig köparen vill ha värme eller kyla. Det är förberett för en svensk exportsuccé.
Värmepumpar bygger på en teknik med väldigt många år på nacken. I grunden är tekniken densamma som för kylskåpet, som uppfanns av svensken Baltzar von Platen år 1925. Stödsystemen runt om en värmepump har dock genomgått en smärre revolution sedan dess. Värmepumpar kan ge både kyla och värme till användaren beroende på inställning.
Tidningen Näringsliv skriver nu om utvecklingen av denna intressanta och exporterbara teknik.
Sverige ett föregångsland
Oljekrisen i början på 70-talet fick Sverige att byta till elektrifierad uppvärmning och värmepumpar på bred front. Elektrisk uppvärmning är givetvis inte längre någon bra idé, men värmepumpar finns däremot nu installerade i ett mycket stort antal i Sverige och svenska företag vet nu hur en verksamhet ska byggas kring försäljning av denna teknik.
Andra länder börjar nu ta till sig denna utveckling. Vd:n för Drem, ett av flera svenska företag i framkant på energisystemmarknaden, ser 30 miljoner värmepumpinstallationer för sig i Europa fram till år 2030.
Svenska fördelar
Sverige är ett högkostnads- och högskatteland och därför har svenska företag blivit utkonkurrerade på marknader där det produceras väldigt många, väldigt billiga, väldigt enkla fysiska produkter med låga marginaler – som nyckelringar eller duschhandtag.
Däremot excellerar svensk industri i att leverera komplexa tekniska system med avancerad produktion, besvärlig hantering, installation och styrning, och dessutom betydande eftermarknad. Där finns också marginalerna. ”Lite dyrare, mycket bättre” har varit ett ledbegrepp när svenska industriprodukter har gått ut över världen – från AXE-växlar till gruvborrar. Nu öppnas en ny möjlighet även på värmepumpmarknaden.