Matbrist hotar Sverige – så kan den lösas

Först kom värmen, som gjorde att skördarna hotade att torka bort. Sedan kom regnet, som gjorde att den skörd som återstod, möglade bort, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen. Den svenska skörden går mot katastrof, och med den följer nödslakt. Gårdsägare Hans Röös kommenterar orsaken till detta och föreslår hur man kan lösa problemet.

Sveriges låga självförsörjningsgrad försämras ytterligare

Självförsörjningsgraden av mat i Sverige har gått ned kraftigt till ungefär 50 procent, och idag är ungefär 1,5 procent av befolkningen bönder. Dagligen läggs gårdar ned i brist på lönsamhet, vilket går emot Sveriges intresse av att öka självförsörjningsgraden.

Sommarens katastrofskörd, i kombination med nödslakt, kommer därför att leda till en ännu lägre självförsörjningsgrad och ännu fler utslagna jordbrukare.

Problemet förvärras

Problemet har förvärrats ytterligare av brist på godkända slaktanläggningar, vilket leder till att en stor del av köttet inte ens kan tas tillvara på, vilket leder till ytterligare förluster för de kvarvarande jordbrukarna.

Mats Hellström. Foto: Wikipedia/ Richter Frank-Jurgen
Mats Hellström. Foto: Wikipedia/ Richter Frank-Jurgen

Orsaken bakom utslagningen av jordbrukare

Enligt gårdsägare Hans Röös, som tidigare var skribent på LRF:s Tidningen Land, är en av bovarna bakom Sveriges katastrofala jordbrukspolitik avregleringen av jordbruket som Socialdemokraterna, med jordbruksminister Mats Hellström i spetsen, drev igenom år 1990, med fokus på stordrift, och som ledde till en stor utslagning av mindre gårdar.

Men det finns sätt att åtgärda problemet. Röös förespråkar den lösning som presenterades av den internationella bonderörelsen Via Campesina 1993, som går ut på att man ska satsa mer på småskaligt jordbruk och mindre gifter (som bekämpningsmedel) vid odlingar.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter