Max Winter: Vi kan inte låta rädslan för andras åsikter styra oss

Detta är en krönika. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte FrihetsNytt. 
Hos oss får alla åsikter komma till tals, oavsett hur obekvämt det är. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Jan Emanuel hoppar av sitt deltagande i Svenska Bok & Mediemässan på grund av en artikel i Expressen med uppgifter från Expos Jonathan Leman. Händelsen visar på att vi idag lever i en låtsasdemokrati med intolerans för andras åsikter. För är inte en demokrati i grunden tolerant?

Dessvärre ser vi denna intoleranta form av yttrandefrihet växa fram, där åsikter bara är relevanta om det som yttras är i linje med det rådande narrativet och dess normer. Annars ska åsikterna skuldbeläggas och offentliggöras på ett sätt där man låter diskussionen dö ut. Hur kan vi utvecklas utan oliktänkande?

Detta är själva epiteten av ett totalitärt system baserad på en underliggande fascistoid kontroll. Jonathan Leman och hans hejdukar på Expo går i bräschen för denna utveckling med vad de själva kallar journalistik men som i själva verket handlar om att underkuva vår rätt till det fria ordet.

Mitt eget deltagande i den pandemi- och coronakritiska rörelsen har länge försökt svartmålas av ovannämnda, som inte tar hänsyn till en öppen och nyanserad debatt, utan istället använder sig av skriftligen beväpnad uteslutningskultur och associationsbaserad skuld- och skambeläggning.

Man har försökt sig på påståenden om att jag har kopplingar till ”extremhögern” där sanningen snarare är att jag själv vuxit upp i arbetarklass och röstat på socialdemokraterna som ung. Samma parti som Jan Emanuel har representerat i Riksdagen och påstår sig ideologiskt stå bakom.

Så min fråga till dig Jan Emanuel, är om du är en riktig demokrat som vågar stå upp för det fria ordet? Mina egna far- och morföräldrar som var en del av arbetarrörelsens framväxt, skulle aldrig låta sig uteslutas ur det offentliga rummet på grund av andras åsikter, de skulle vågat stå upp och ta debatten.

Svenska Bok- och Mediemässan är ett forum för riktig yttrandefrihet. Där finns det acceptans för andras åsikter även när man själv inte håller med om dem och där möts människor som vågar ta debatten. Frågan är bara vilka som är modiga nog i det nuvarande samhällsklimatet att göra just det?

I Expressens artikel räknade Jonathan Leman upp ett antal förolämpningar och klandrande epitet mot bokmässans deltagare, och som exempel på klandervärda deltagare namngavs sedan Max Winter, Lars Bern och Ingrid Carlquist. Winter kontaktade tidningen för att begära att få ett genmäle publicerat, och fick ett jakande svar. Men när ovanstående text sänts in vägrade Expressen publicera den. 

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter