Migrantkaos orsakar politiska spänningar

Under torsdagen kommer en av de viktigaste hindren mot en migrantvåg i USA att sluta gälla. Det kaos som redan börjat märkas av orsakar politiska spänningar i landet, där president Biden försöker lägga skulden på annat håll.

Natten till torsdag (lokal amerikansk tid) upphör Title 42 att gälla. Detta beslut infördes 2020 under president Donald Trump för att stävja massflödet av migranter över gränsen från Mexiko, med hänvisning till att man ville hindra spridning av covid-19. När beslutet väl slutar gälla är risken stor för kaotiska scener, rapporterar Reuters.

Politiskt käbbel

Bland politikerna råder oenighet om hur kaoset ska hanteras, samt vem som bär skulden för situationen. Republikanerna påtalar att president Joe Biden upphävt flera av de restriktioner som infördes under Trumps mandatperiod. Över 4,6 miljoner arresteringar har gjorts av personer som passerat gränsen sedan Biden tillträdde som president i januari 2021.

Biden å sin sida hävdar att Republikanerna blockerat demokratiska lagförslag om ökad finansiering av gränspatruller.

Både republikaner och demokrater verkar dock eniga om att gränskontrollerna behöver bli mer restriktiva. Biden-administrationen förbereder en ny reglering som innebär att migranter som tar sig in i landet illegalt, kommer nekas asyl. De kommer även deporteras och riskerar förbud mot att återvända till USA.

Samtidigt siktar Republikanerna i kongressens representanthus på att inkomma med ett lagförslag under torsdagen som ska stärka gränskontrollerna samt begränsa möjligheterna att söka asyl. Lagförslaget kommer dock att möta motstånd i senaten, då Demokraterna sitter på majoriteten där.

Medger att gränsen alltid varit kaotisk

Den amerikanska regeringen under Biden har velat ge sken av att situationen vid gränsen är under kontroll, men i och med den aktuella situationen kommer det att bli kaotiskt en kortare tid.

Men under onsdagen tvingades han medge inför ett samlat journalistuppbåd att gränsen varit kaotisk under flera års tid, rapporterar Fox News. Hur många år det rörde sig om gick han inte in på, men gissningsvis omfattar de åtminstone samtliga år som han suttit på presidentposten.

I övergångsfasen mellan Title 42 och de nya regleringarna hoppas migranter på att kunna ta sig in i USA och få asyl. Under både måndagen och tisdagen stoppades runt 10 000 migranter, om dagen.

Väljarna – Biden kan inte hantera frågan

Enligt en undersökning som Reuters/Ipsos publicerade under onsdagen verkar majoriteten av amerikanerna inte hysa någon större tilltro till Bidens förmåga att hantera migrantkaoset. Bara 26 procent av de tillfrågade uppgav sig stödja hans hantering av problemet.

54 procent – 77 procent av de republikanska sympatisörerna och 34 procent av de demokratiska – motsätter sig planerna på att öka antalet migranter som varje år släpps in i USA. Samtidigt är 66 procent positiva till att skicka militär till gränsen för att hantera situationen.

Om det inte går att kontrollera inflödet kan Demokraterna åtminstone räkna med nya väljare bland migranterna, som sannolikt inte kommer rösta på Republikanerna.
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter