Mordet på Olof Palme – Mörkläggning i nationens intresse

De framförda åsikterna är personliga och representerar personen, inte Frihetsnytt. 
Hos oss får alla åsikter komma fram, även om de är obekväma. Vi står för riktig yttrandefrihet.

Det djupa samtalet – Henry Söderström om mordet på Olof Palme

Vi fick ett samtal med sonen till den förste polismannen på plats vid mordet på Olof Palme – Henry Söderström. Henry berättar här om hans och pappan Göstas bild av hur mordet kan ha gått till samt om olika intressanta spår och en hel del märkliga företeelser både kring utredningen och platsen.

Mordet på Olof Palme förändrade hela familjen Söderströms liv och blev Henrys och Göstas största gemensamma intresse. Gösta fortsatte gräva i fallet till sin död cirka 20 år senare och Henry kör oförtrutet vidare och har bland annat en hemsida vid namn www.politiskamord.com.

Vad var Göstas teori om vad som egentligen hade skett?

– Hans käpphäst var att man ljög om tidpunkten för när larmet gick och när polisen kom till platsen, alltså att den inträffade 6 minuter efter det man officiellt hävdar. Gösta förstod sen att anledningen till det var att det fanns poliser inblandade i attentatet och operationen. Han trodde inte att polisen utförde mordet men däremot att de hade hjälpt mördaren att fly. Det larm som gick ut först, för det gick ut två larm, gick ut till två piketer som täckte upp söder och norr om Sveavägen, bland annat Södermalmspiketen vars turer under mordnatten är väldigt märkliga. Sen också en kommisariebil som dök upp i mördarens flyktväg istället för att komma till mordplatsen. Men dessa patruller hade då inte ens hört larmet på radion så de måste ha varit förhandsinformerade, enligt Gösta. Han vägrade, trots påtryckningar, att ändra sig beträffande tidpunkten för larmet, han visste att han hade rätt och stod fast vid det till sin död.

trodde inte att polisen utförde mordet men att de hjälpte mördaren att fly

Henry Söderström

– Ytterligare en betydelsefull faktor för Gösta, var att Hans Holmér inte var i Dalarna under mordnatten, som han uppgivit, utan i Stockholm. Hans chaufför Rolf Dahlgren berättade att han hade kört Holmér på natten, hämtat upp en diplomat och kört förbi mordplatsen strax efter mordet. Även hotellet i Borlänge som Holmér uppgett att han bott på förnekade att han varit där den aktuella natten.

Holmérs basebollpoliser på plats

Holmér skapade den ökända basebolligan på 80-talet, som var en grupp Norrmalmspoliser med extra hårda nypor mot buset. Polisspåret inbegriper inte bara de piketer som nämndes ovan, utan också ett antal av dessa basebollpoliser som synts med walkie-talkie i området kring mordplatsen, vilket indikerar att de var inblandade på något sätt.

Hur och på vilken nivå var svenska politiker införstådda med händelseförloppet tror du?

– Frågan är ju om de har varit med och planerat det här, alltså om det är en konspiration som går högt upp. Den slutar inte med Holmér utan de måste ju handla på uppdrag. Min far sa att poliser inte gör sådant på eget bevåg och att de har strikt tystnadsplikt om de handlar i nationens intresse, vilket vi tror. Det går så pass högt så det skulle bli en skandal om det uppdagades. Stormakter är inblandade så Sverige kan inte sätta emot någonting. Det skulle bli väldigt konstigt om vi anklagade tidigare Reagan-administrationen.

”Det svenska trädet ska fällas”

– Det finns också det så kallade Telegramspåret, som är intressant. En hög, italiensk frimurare vid namn Licio Gelli, som även närvarade på Reagans och Bush installationer för övrigt, skickade veckan innan mordet ett telegram till en person i Reagans närhet, med texten ”Tell our friend that the Swedish tree will be felled”. ”The friend” sägs ha avsett vicepresident Bush. Men sen har man påstått att detta bara var desinformation.

SKULLE BLI EN SKANDAL OM DET UPPDAGADES.
STORMAKTER ÄR INBLANDADE.

Henry Söderström

Sydafrikaspåret

– Pappa och jag anser att det är troligt att själva gärningsmannen hämtats från Sydafrika. Det var en anti-apartheidkonferens i Stockholm veckan innan mordet, där Olof Palme höll tal, och man vet att Craig Williamson, som pekades ut som organisatör av mordet av en sydafrikansk polischef, var också där då. Många indicier pekar åt att mordet skedde på uppdrag av USA och hade koppling till vapenhandel och smuggling med stora summor pengar inblandade.

– 1996 när den sydafrikanske polischefen hade pekat ut Williamson som organisatör av mordet trodde många att gåtan var nära en lösning. Tidningarna tog upp det och kopplade ihop polisspåret med sydafrikaspåret och även den tidigare socialdemokratiske finansministern Kjell-Olof Feldt nämnde det i en debattartikel. Expressen namngav även poliser som varit i Sydafrika och tränat med sydafrikansk polis bara ett halvår innan mordet, men sen blev det inget mer med det. Man kunde ju ha följt upp det och kollat vad de hade haft för sig på mordnatten men det gjordes inte av någon anledning.

Hur är det möjligt att så många människor kan ha hållit tätt under så många år?

– Det beror på nyckelordet ”I nationens intresse”, alltså de har avgett ett tystnadslöfte, men också att man faktiskt inte vet allt som skett och på grund av alla villospår som spritts ut.

POLISERNA HAR SÄKERT GJORT SITT JOBB, DE HAR HANDLAT PÅ UPPDRAG ”I NATIONENS INTRESSE”

Henry Söderström
Det är ju en hel del människor runt detta mord som har dött genom att de plötsligt blivit dödssjuka, begått självmord och till och med genom flygkrascher. Det är svårt att se att det skulle vara en slump..vad tror du?

– Ja det är skrämmande med att många har dött i förtid. Carl-Fredrik Algernon var ju starkt kopplad till Boforsaffären som vi tror har ett samband med Palmes död. En väldigt aktiv privatspanare, Ingvar Heimer, som sades vara på väg att kontakta familjen Palme, för han ansåg att de hade ljugit om vad som hände under mordnatten, blev tillsagd av spaningsledaren Hans Ölvebro att han inte fick ta den kontakten. Han blev nerslagen av ett hårt slag i huvudet i Vårbergs tunnelbanestation, föll nerför en trappa och avled sedan av skadorna. Detta avskrevs dock som en olycka. Även Holmérs chaufför som blev trakasserad efter sitt vittnesmål, dog som det sades, på grund av att han söp ihjäl sig, medan vissa påstod att han inte drack alkohol.

Var Gösta någon gång rädd att något skulle hända honom?

– Nej aldrig, han var helt orädd. En gång sa jag till honom att ”det kan ju vara farligt det här” och då bara fnös han och sa att ”det ska man inte bry sig om”.

Vad tror du Hans Holmér menade när han sa att ”om sanningen kommer fram kommer det skaka Sverige i dess grundvalar”? Och Carl Lidbom när han uttryckte att ”det är bäst att sanningen inte kommer fram”?

– Ja och Harry Schein som sa; ”Det finns statsbärande krafter i Sverige som inte vill att detta ska bli löst” samt Ingvar Carlsson som sa; ”Det bästa är om det är en ensam gärningsman”.

– Frågan är hur många av de här politikerna som är inblandade eller förvarnade om vad som skulle hända. Mest misstänkt är Carl Lidbom. Författaren och journalisten Sven Anér kollade upp var Lidbom hade befunnit sig under mordnatten och det var inte på ambassaden i Paris där han då var ambassadör. Han sa att han hade lånat ett franskt regeringsflyg och rest till Chamonix för att hämta hem yngste sonen Mattias Palme till Stockholm. Men det fanns inga bevis för detta och Sven Anér har skrivit en hel bok om affären Chamonix.

Jag är inte tillräckligt psykiskt stark för att tala om hur jag kom därifrån

Mattias Palme

– En rolig detalj i sammanhanget är att ett tyskt filmteam, som gjorde en bra film om polisspåret (som dock aldrig visats i Sverige) med titeln ”Mord i Stockholm”. Detta filmteam intervjuade Mattias Palme i telefon och frågade hur han tog sig från Chamonix till Stockholm efter hans fars död. ”Jag är inte tillräckligt psykiskt stark för att tala om hur jag kom därifrån”, var det svar han gav.

– Riksdagspolitiker från båda schatteringarna har sedan mörklagt det här. De har inte utnyttjat det politiskt mot motståndarsidan utan har rättat in sig i ledet med att sanningen inte ska komma fram. De har gjort det de kan för att lugna opinionen och stöttat Holmér trots att han inte var berättigad att leda utredningen från början eftersom han bara var en ”skrivbordspolis” – en jurist.

Chefsåklagaren Krister Petersson konstaterade ju för 2 år sedan att den då redan avlidne Skandiamannen Stig Engström var skyldig till mordet. Så efter 34 år kunde det ”äntligen avslutas”… Varför har du för tankar om att man öppnade upp utredningen igen och kom fram till detta resultat, som får enorm kritik av polisen och tidigare utredare bland annat?

– Ja i februari 2020 gick ju Petersson ut med att det skulle presenteras en lösning och fyra månader senare så kom detta som ett antiklimax. Det är hårresande och en skandal att anklaga en död människa som inte kan försvara sig. Stig Engström var ju ett vittne från platsen men han kan inte ha varit den som sprang iväg och det finns mycket som tyder på att han inte kan ha haft med mordet att göra. Han var bara en person som gillade uppmärksamhet.

– Det hade ju varit bra om de hade tagit upp sydafrikaspåret igen för det pekar ju i alla fall i rätt riktning anser jag, men den pucken var tydligen alldeles för het.

Väldigt mycket i denna utredning har mörkats och tystats ner och ”glömts bort” av media, och det är ju en väldigt stor diskrepans mellan vad mainstreammedia rapporterar och vad fri media rapporterar. Med hänsyn till det, anser du att vi har tillräcklig yttrandefrihet och transparens i Sverige?

– Nej det tycker jag inte vi har. Media hade ju kunnat drivit på men det gjorde de inte. De kan avsätta ministrar och allt möjligt när de bara sätter igång med sina drev och kampanjer. De skulle ha kunnat konfrontera de som ljuger men här har man sett mellan fingrarna med det. De flesta tror nog att hela utredningen handlade om inkompetens – Holmér var ju ett stolpskott – men det handlar inte om det. De har skött sina roller så bra så att alla tror att det faktiskt handlade om inkompetens och att det är därför fallet är olöst. Men jag menar att det handlar om mörkläggning för då måste man ju ljuga. Och ingen vill bli intervjuad om det.

jag menar att det
handlar om mörkläggning.

Henry Söderström
Henry, här på Frihetsnytt fokuserar vi alltid på lösningar, hur kan man lösa mordet på Olof Palme Vad skulle krävas för att svenska folket ska få reda på sanningen?

– Det skulle behövas en sanningskommission, vilket min far jobbade för de sista åren. Han kontaktade politiker för att få till det. Det har ju varit tre kommissioner och politikerna säger att det är utrett och klart och ingen mening att ta upp det igen. Men man kan inte lura alla hela tiden. Vi behöver trovärdigt, pålitligt folk som kan leda en sådan kommission och som förhör folk under ed – de som ännu finns kvar. De inblandade poliserna har säkert gjort sitt jobb, de har handlat på uppdrag ”i nationens intresse”.

Henrys hemsida: www.politiskamord.com

Artikeln publicerades ursprungligen 2022-06-11

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter