Muggar sätter klimatpolitiken i nytt perspektiv

Som många har kunnat konstatera, så är en stor del av klimatpropagandan inte bara högljudd och påstridig, utan också bristfälligt grundad, kanske mest symbolpolitisk och psykologisk för att sätta en bild av att alla behöver rätta in sig i ledet och hålla med, oavsett. Plastpåsar och skatten på dem var ett symbolpolitiskt spinn, och nu visar det sig också att plastmuggar är orättvist bedömda.

Studie av plast- och pappersmuggar

Tidningen Näringslivet publicerar idag en studie från Göteborgs universitet som motsäger det som de flesta som utsatts för klimatpropaganda skulle säga: att plastmuggar är sämre för miljön än pappmuggar. Bakom finns en sorts propagandistiskt narrativ om att plast alltid är dåligt, sämre eller sämst, just för att det är plast.

Studien visar dock att fjärilsmyggans larver snarare tar mer skada av att utsättas för pappmuggar i sin livsmiljö än för plastmuggar. Den enkla tekniska förklaringen är att papper i sig inte hejdar vätskeflöden utan måste beläggas med lite plast på utsidan för att fungera som avsett. Den plasten är i regel bioplast, som i och för sig görs av förnybara grundmaterial från växtriket men som ändå är toxisk under sin nedbrytning, och till och med mer toxisk än den rena plasten i plastmuggar.

Ett förbud mot plastmuggar, som infördes av den förra rödgröna regeringen, fick också kritik av Kemisamfundet på ungefär samma grunder.

Klimat, propaganda och meningsfull politik

Många påminner sig den snarlika frågan om plastpåseskatten i Sverige, som också den infördes av den förra rödgröna regeringen med motiveringen att plast skadar djur- och växtlivet i havet. Svensk plast återvinns dock nästan helt och hamnar därför inte i havet, utan att plast hamnar i havet är ett fenomen som hör Tredje världen till. Skatten var alltså till 100 procent symbolpolitisk – och förstås en statlig inkomstkälla.

Frihetsnytt rapporterade under lördagen om John Hassler, som ofta är lite av mannen som gör och säger vad som faller honom in, oavsett om det är politiskt lämpligt eller politiskt korrekt. Ett av hans citat är värt att återge ordagrant i sammanhanget:

– Den stora klimatpolitiska frågan nu i EU och därmed i Sverige är att se att omställningen blir politiskt, socialt och ekonomiskt accepterad. Lyckas man inte med det kommer allt att slängas överbord.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter