Myndighet lade 300 000 kr på konstverk – är idag värdelöst

Statens konstråd lade 300 000 kr på ett konstverk, som för tillfället var på modet. Idag är verket fullständigt värdelöst på konstmarknaden. Det godtyckliga användandet av skattepengar har inte tagits emot väl.

NTF-konst (Non Fungible Token) är en ny typ av konstprojekt som blev trendigt 2022. Statens konstråd hakade på trenden och lanserade i december 2022 konstverket Folkfigur, av konstnären Ilja Karilampi. Det är ett digitalt konstverk som var tänkt att ge en överblicksbild av Sverige.

Att köpa en NFT innebär att köpa ett ägarbevis till ett digitalt konstverk. Detta görs med hjälp av blockkedjeteknik. I tre månader kunde allmänheten ”minta NFT” i konstverket, vilket innebär att man äger en bit av verket digitalt.

NTF har förlorat sitt värde

I dag har emellertid NTF förlorat sitt värde. Ny statistik visar att 95 procent av all NTF-konst i världen inte är värd någonting längre. Detta har fått många att ifrågasätta Statens konstråds satsning, då deras projekt landade på 300 000 kronor, rapporterar SVT.

Konstkritikern Dennis Dahlqvist anser inte att en myndighet ska satsa pengar på den här typen av projekt.

– Statliga myndigheter och institutioner ska inte blåsa på olika hajps. Konstrådet behöver tagga ner och tänka efter vad de håller på med, säger han till SVT.

”Gör seriösare projekt”

Statens konstråd försvarar emellertid investeringen. Edi Muka, kurator på Statens konstråd menar att det var helt rätt.

”Den digitala utvecklingens påverkan i samhället och på konsten är stor och pågående. Därför är det en del av vårt uppdrag att undersöka detta”, skriver han till SVT.

Dennis Dahlqvist menar dock att de inte ska leka med skattepengar.

– Försök att göra lite seriösare projekt, är hans råd.

Folkfigur finns i den digitala sfären och är uppbyggd av miljoner ljuspunkter. Hur ljuspunkterna ser ut baseras på statistiken från offentliga databaser. Figurens utseende påverkas när statistiken ändras. Det kan röra sig om vad det är för väder eller vilka låtar som spelas på Sveriges Radio.

På bland annat X (tidigare Twitter) är reaktionerna på myndighetens användning av skattepengar inte nådiga.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. Fullkomligt vanvett !!!

    I kommunala tjänsterum kan personalen själv ta med en affisch dom gillar –eller köpa ngt på loppis.

    Utomhus skall konst vara något som folk ser vad det är….vad är det för fel på en rådjursfamilj i brons ?? Som barn kan klättra på ??

    Eller ngt annat trevligt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter