Navalnyjs kropp överlämnad till familjen – detta kan hända nu

Nu har den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs kropp lämnats över till hans familj, bekräftar en talesperson på X. Om politikern kommer att få en offentlig begravning i Ryssland är fortfarande oklart. Samtidigt anklagar Navalnyjs änka Vladimir Putin för ”satanism”.

Frihetsnytt har tidigare skrivit om att den ryske Putin-kritikern Aleksej Navalnyj hittats död i det fängelse han satt i. Politikerns mamma Lyudmila reste så snart hon fick uppgifter om sonens död till bårhuset i Selekhard för att hämta kroppen, men ska initialt ha blivit nekad.

Enligt mamman uppgav tjänstemän att hon kunde få ta hem kroppen om hon gick med på att inte hålla en offentlig begravning. Samtidigt sa Navalnyjs medarbetare att myndigheterna hotat att begrava politikern på fängelsets mark om inte mamman gick med på kraven. Om detta rapporterar Reuters.

Vill hålla en offentlig begravning

Nyheten om att kroppen slutligen lämnats över till mamman kom under lördagen, men huruvida det kommer att bli en offentlig begravning eller ej är ännu oklart.

”Vi vet inte om myndigheterna kommer att förhindra att den genomförs som familjen vill och Aleksej förtjänar”, skrev politikerns talesperson Kira Jarmysj på X.

Anklagas för satanism

Navalnyjs fru, Yulia Navalnaya, postade nyligen en video där hon anklagade Rysslands president Vladimir Putin för ”satanism”. Enligt frun skulle inte en ”äkta kristen” neka familjen kroppen då det av religiösa skäl är tradition att begrava en avliden person tre dagar efter dödstillfället. Om detta rapporterade bland annat CNN.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter