Den tidigare rådande negativa trenden där barn och ungdomar läste allt mindre verkar nu ha vänt, enligt Statens medieråds senaste undersökning för 2023, ”Ungar & medier”. Denna positiva förändring är påtaglig inom alla åldersgrupper och samtidigt minskar andelen barn som inte läser alls.
Statens medieråd har sedan år 2005 genomfört en enkätundersökning vartannat år för att få en uppfattning om barns och ungas läsvanor. Detta är Sveriges största statistiska undersökning som kartlägger barns och ungas medieanvändning.
Undersökningen delas upp i två åldersgrupper: ”Småungar och medier” och ”Unga och medier”.
Den dagliga läsningen ökar
Sedan datainsamlingen startades 2012 har läsningen av böcker och tidningar minskat successivt, men nu verkar trenden ha vänt. Den dagliga läsningen ökar nu i alla åldersgrupper, och det gäller både flickor och pojkar. Samtidigt minskar andelen barn och unga som inte läser alls.
I åldrarna 0 – 8 år har det dagliga läsandet och lyssnandet på böcker och tidningar ökat med flera procentenheter. Även andelen småbarn som aldrig lyssnar på ljudböcker minskar i alla åldrar.
Trenden att läsandet ökar går hand i hand med att datorspelandet minskar, enligt undersökningen. Även den upplevda utsattheten på nätet planar ut.
Var femte sexåring har en egen smartphone
Undersökningen visar också att var femte sexåring har en egen smartphone, att det dagliga tv- och filmtittandet har minskat i alla åldersgrupper och att något färre barn i åldrarna nio till tolv använder sociala medier.
Yvonne Andersson, analytiker på Statens medieråd, menar att den positiva trenden att barn läser mer beror på att de läsfrämjande insatserna nu börjar ge effekt, och att det är viktigt att fortsätta med dessa insatser.
– Skulle man släppa dem nu är risken att man tappar de positiva effekterna man hittills fått, säger hon till SVT Kulturnyheterna.