Nordiska motståndsrörelsen har fått en ny ledare

Den största nationalsocialistiska politiska organisationen i Norden har fått en ny ledare. Vad kommer det att innebära för Nordiska motståndsrörelsen?

Nordiska motståndsrörelsen är både den största och mest långlivade nationalsocialistiska organisationen i Norden. Den grundades 1997 och 2015 etablerades ett politiskt parti som skulle ge organisationen parlamentariska möjligheter.

Organisationen strävar efter ett enat Norden och har representation i Sverige, Norge, Danmark och Island. Fram till 2020 fanns den även i Finland, men blev sedan förbjuden i landet.

Tredje ledaren

Sedan 2015 har Simon Lindberg lett organisationen, efter att ha tagit över efter grundaren Klas Lund. Under den gångna helgen, när organisationen höll sina Organisationsdagar, offentliggjordes ett ledarbyte, rapporterar Nordfront.

SImon Lindberg (höger) tackas av. Foto: Nordfront
Simon Lindberg (höger) tackas av. Foto: Nordfront

Lindbergs efterträdare blir Fredrik Vejdeland, som varit med i organisationen i flera år, suttit i dess riksråd (som är organisationens högsta organ) samt varit chefredaktör för Nordfront och ansvarat för flera mediesatsningar. På grund av sin roll inom Nordfront har han flera gånger blivit dömd för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp och har även fått sitta i fängelse för det.

Vad kommer ledarbytet att innebära?

I en intervju, som publicerats på organisationens hemsida, berättar han bland annat att det kommer ske vissa förändringar, men han vill i nuläget inte gå ut offentligt med vad exakt dessa innebär.

Han tog även upp de attacker som etablissemanget riktar mot organisationen och att vissa politiker pratar om att låta förbjuda den. Enligt Vejdeland är Nordiska motståndsrörelsen rustad för alla eventualiteter och att personerna som är med är beredda ”om villkoren för kampen ändras”.

Frihetsnytt har sökt Vejdeland för en kort intervju, men han har avböjt att uttala sig utanför organisationens offentliga kanal.

Frihetsnytt som tidning tar inte ställning till de partier eller organisationer som vi skriver om, men anser att det finns ett stort värde i att alla får komma till tals. Till skillnad från etablerad media står Frihetsnytt för sann yttrandefrihet. 
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

  1. NMR har det ju kämpigt …nekas plusgiro för in och ut betalningar , nekas bankkonto , –även medlemmar drabbas av indragna konton för lön mm.
    Det är nog bara en tidsfråga innan NS som politisk ideologi förbjuds.

    Fast förr hade ju säpo enkelt….dom begärde bara kopior av Postgiro -in & ut.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter