Nu skärps kraven för arbetskraftsinvandring

Regeringen vill strama åt arbetskraftsinvandringen, som har varit väldigt omfattande de senaste åren. Men det är två olika kategorier av arbetskraftsinvandrare som diskuteras.

Under torsdagen höll migrationsminister Maria Malmer Stenergard en pressträff om ett betänkande1 för skärpta regler om arbetskraftsinvandring. Med på pressträffen var Ann-Jeanette Eriksson, som är regeringens utsedda utredare.

Det är två saker som regeringen vill uppnå när det gäller arbetskraftsinvandringen:

  • Man vill minska den okvalificerade arbetskraftsinvandringen, som tar enklare jobb som inte kräver någon speciell utbildning eller kompetens. Tanken är att arbeten som kan tas av de som redan bor i Sverige inte ska användas för att ta emot fler invandrare. Enligt Stenergard har den arbetskraftsinvandringen varit alldeles för stor.
  • Samtidigt vill man öka den kvalificerade invandringen. Det rör sig om avancerade arbeten som kräver långa utbildningar och specialkompetens. Som exempel nämndes läkare, sjuksköterskor och tandläkare.

Lönekrav och riskyrken

För att uppnå detta vill regeringen bland annat höja kraven för minimilönen, ett lönekrav. De som arbetskraftsinvandrar till Sverige ska tjäna minst en medianlön2 för en vanlig svensk arbetstagare. Minimilönen ska motsvara medianlönen vid tillfället när ansökan om arbetstillstånd görs. Enligt Eriksson ändras detta en gång om året. I nuläget ligger den på 34 200 kr. Personer som är nyutexaminerade ska kunna undantas från lönekravet.

Det togs även upp att det finns flera yrken som utgör en risk för missbruk och därför kan uteslutas från möjligheten att få arbetstillstånd. Det rörde sig om personlig assistent och bärplockare, två yrkesgrupper som kunnat kopplas till bedrägeri (assistent) och fruktansvärda förhållanden (bärplockare).

  1. Ett betänkande är en rapport eller förslag som en utredning tagit fram på uppdrag av regeringen. []
  2. Medianlönen är den lön som ligger exakt i mitten av spannet när du sorterar lönerna från lägsta till högsta. Till exempel om man har fem löner, så är det lön nummer 3 som är medianlönen, oavsett hur höga eller låga de andra är. Källa: Sambla []
KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter