Nu skickas asylsökande till Afrika

Nu kommer personer som tagit sig till Storbritannien för att söka asyl skickas till afrikanska Rwanda i väntan på att ärendena avgörs. Lagen gick efter många om och men igenom i det brittiska parlamentet under måndagskvällen. Den kritiseras dock skarpt av en EU-kommissionär.

Klart redan till sommaren

En omdebatterad lag röstades igenom i Storbritannien under måndagskvällen. Den nya lagen gör det möjligt för landet att skicka asylsökande till Rwanda i Centralafrika i väntan på beslut. Premiärminister Rishi Sunak – en av de drivande bakom lagen – säger att de första asylsökarna kan skickas till Rwanda redan till sommaren.

Domstolar har tidigare stoppat försök att skicka asylsökande till Afrika, men enligt Sveriges radio kommer den nya lagen göra det betydligt svårare för domstolar att lägga sig i.

Michael O’Flaherty. Foto: Wiki/EU2017EE Estonian Presidency

Trots kritik står man fast i sin övertygelse

Lagen kritiseras nu kraftigt av Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Michael O’Flaherty, skriver Barron’s. Kommissionären uppmanar Storbritanniens regering att ”avstå från att avlägsna människor enligt Rwandapolicyn”, och menar att lagen kränker de asylsökandes mänskliga rättigheter.

– Jag är bekymrad över att Rwandalagen möjliggör genomförandet av en politik som flyttar människor till Rwanda utan någon förhandsbedömning av deras asylansökningar, säger kommissionären.

Lagen har skapat häftig debatt ända sedan den föreslog år 2022, där även FN kritiserat den. Sunak har dock stått fast i sin övertygelse att lagen är vad som är bäst för Storbritannien.

”Visar att förändring är möjlig”

Frihetsnytts reporter Tor-Björn Richthoff Änglasjö ställer sig positiv till den nya lagen, och säger att det vore rimligt för Sverige att följa i Storbritanniens spår.

Denna lag är måhända långt ifrån vad Storbritannien behöver för att på riktigt bli av med sina omfattande problem med invandring, men det är ett första steg och det visar att en förändring är möjlig även i Sverige, säger han och fortsätter:

Om våra politiker i riksdagen bestämmer sig för att förändra landet hade det gått i en handvändning. Vi hade kunnat stänga gränserna och göra som Storbritannien. Alla asylärenden testas utomlands inte en enda person kommer till Sverige innan allt är klart.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter