Ny DNA-teknik kan avslöja brottslingars härkomst

DNA spelar en stor roll när brott utreds och nya tekniker på området innebär stora förbättringar i möjligheten att lösa brott. Just nu pågår forskning som kommer att kunna ta fram en gärningsmans utseende.

Ögonfärg, hårfärg och även härkomst är något som kan tas fram med hjälp av DNA. Om en brottsling lämnar kvar ett hårstrå, saliv eller blod på en brottsplats kan Rättsmedicinalverket (RMV) få fram dessa uppgifter åt polisen. Tidigare har man kunnat ge dessa uppgifter som ett skriftligt utlåtande, men med hjälp av ny teknik ska man kunna få fram en fantombild på en brottsling, rapporterar SVT.

– Sannolikheten att den här tekniken kommer till Sverige är relativt stor – frågan är när. Vi känner att vi har ett visst ansvar att kunna leverera resultat som har en hög tillförlitlighet. Miljöfaktorer, kost, ålder eller en viss frisyr påverkar också vårt utseende och därför är det komplext att ta fram en ansiktsbild bara från DNA, säger Andreas Tillmar, rättsgenetiker på Rättsmedicinalverket i Linköping, till SVT.

Just nu bedrivs studier där man ska ta fram 50 fantombilder med hjälp av tekniken och därefter se hur väl de stämmer överens med personen.

Måste gå via USA

När polisen idag använder DNA i utredningar får de vända sig till företag i USA. Men genom att ta fram tekniken i Sverige är förhoppningen att inte längre behöva ta en sådan omväg.

Det skulle vara oerhört välkomnande om RMV kan bidra med den här metoden för svensk polis. Med närheten så har vi mycket att vinna, säger kriminalkommissarie Jan Staaf till SVT.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. På tal om brottslighet, nyinvigda fängelset Skenäs erbjuder luftiga rum med havsutsikt och eget badrum till varje fånge.
    Naturligtvis inget så gammalmodigt som murar eller staket.
    Precis som vänstertomtarna Tage Danielsson och Hans Alfredsson propagerade för i filmen ”Släpp fångarne lös-det är vår ”
    Tyvärr är fångarna mycket otacksamma och nästan bums rymde 5 stycken.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter