Ny standard ska motverka slöseriet av svensk ull

Under lång tid har det pågått ett omfattande slöseri av svensk ull. Istället för att gynna produktionen, eldas stora mängder svensk ull upp, samtidigt som Sverige importerar ull från utlandet. Nu ska ett nytt system ändra på detta.

Orsaken till att svensk ull ofta eldas upp, medan man köper in ull från framförallt Australien (över 1 500 ton), är den ojämna kvalitet som finns hos den svenska ullen. Men nu ska detta motverkas, både genom en ny standard som styr kvaliteten och ett system som underlättar försäljningen av svensk ull, rapporterar SVT.

Den nya ullstandard som har införts handlar dels om vilka arbetsmetoder som är bäst när man klipper fåren, utifrån de förutsättningar som gäller i Sverige. Sedan tittar man även på ullens egenskaper, snarare än vilken fårras den kommer ifrån. Om ullfiberns diameter, längd, renhet, färg och karaktär är likadan, kan den kombineras, även om den kommer från olika fårraser.

Det har även påbörjats ett system med ullmäklare, som ska underlätta kontakten mellan svenska gårdar, där ullen produceras, och svenska producenter. Dessa köper in ullen och säljer den sedan vidare. På det sättet kan man minska slöseriet och gynna svensk produktion.

– Ren idioti att slänga bort det som finns framför våra fötter, säger Charlotte Jansson i Laholm, en av Sveriges två nya ullmäklare, till SVT.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter