Nya dinosauriearter upptäckta – på svensk mark

Det är inte enbart järnåldersbyar och vikingaskatter som grävs fram ur den svenska myllan, utan även dinosaurieben. Nu kan tre helt nya arter ha upptäckts i Skåne.
Grzegorz Niedzwiedzki Forskare vid Institutionen för organismbiologi, Evolution och utvecklingsbiologi Foto: Uppsala universitet/ Mikael Wallerstedt
Grzegorz Niedzwiedzki Forskare vid Institutionen för organismbiologi, evolution och utvecklingsbiologi Foto: Uppsala universitet/ Mikael Wallerstedt

Fyra ton dinosaurieben har grävts fram i Skåne. Bland dessa har man lyckats identifiera tre helt nya dinosauriearter, en köttätare och två växtätare, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland (SR).

Det är den polske paleontologen Grzegorz Niedźwiedzki, forskare vid Institutionen för organismbiologi, evolution och utvecklingsbiologi på Uppsala universitet, som gjort upptäckterna och nu har dessa skickats till Uppsala universitet för att namnges. I nuläget bär dessa de fantasieggande arbetsnamnen Skånesaurius Ett, Två och Tre.

På frågan om någon av dinosaurierna kommer döpas efter honom svarar Niedźwiedzki:

– Nej nej, så går det inte till. De kommer alla att få latinska namn, baserade på den miljö och region de hittades i.

Det har även skickats stenpulver till laboratorier i Tyskland och Polen för att verifiera miljöns härkomst och ålder. Det ska även ha gjorts fler fynd som Niedźwiedzki hävdar kommer att ”revolutionera” synen på dinosaurier.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

 1. För 66 miljoner år sedan störtade en enorm asteroid ner i Mexico och orsakade förändringar i klimatet.
  66 miljoner år sedan…vilken enorm tid…ogreppbart.
  Personligen tycker jag det viktigaste är att komma tillrätta med nedskräpning i haven och i floder. Alla länder borde ha pant för plastflaskor.
  Och givetvis överbefolkningen i Indien , Afrika och Mellanöstern.
  Kina var på rätt väg men har tyvärr ändrat inriktning .Herregud..det finns massor av arbetslösa kineser som har det oerhört fattigt och svårt.
  Och om globala makthavare vill förmena oss att köra bil kan dom ju börja i USA , där fetknopparna behöver motion . Kineser cyklade alltid förr…det var bra och nyttigt. I I Mellanöstern är det för varmt för bilar och araber blir lätt feta och behöver massor av motion . Fysisk aktivitet som är tröttande hindrar dessutom folk från att bråka om småsaker och ideligen börja slåss.
  -Och Indien slutligen bör också återgå till cykel –och då elimineras risken för att någon av Indiens 123 miljoner fritt strövande kossor skadas.
  Slutligen kommer man fram till att bil bara behövs i länder som Sverige och Schweiz…..och då blir det massor av bensin över till oss.
  (ha-ha )

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter